Tisdag 22 Jun
Stockholm

Israel öppet för "humanitär vapenvila"

Samtidigt fortsätter Israel ändå att förbereda för en markoffensiv.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Samtidigt som Gazakriget fortsätter med full styrka reagerar Israel försiktigt positivt på ett europeiskt förslag om en kortvarig "humanitär vapenvila".

Frankrike skickade förslaget inför tisdagskvällens utrikesministermöte inom EU i Paris. Det togs omedelbart emot som mer realistiskt än de samstämmiga vädjanden om en mer permanent vapenvila som strömmar in från omvärlden.

– Ministern tittar positivt på förslaget om ett eldupphör med humanitära syften, sade Moshe Ronen, talesman för Israels försvarsminister Ehud Barak, till AFP.

Men han tillade:

– Detta hindrar oss på intet sätt från att förbereda en markoffensiv.

Vid sidan av idén om en "minivapenvila" diskuterade både EU vid tisdagens middag i Paris och den i Mellanöstern fredsmedlande Kvartetten - EU, FN, Ryssland och USA - hur en fullskalig vapenvila mellan Israel och Hamas ska kunna åstadkommas. Kvartetten höll på tisdagen ett telefonmöte, där bland andra FN-chefen Ban Ki-Moon, USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och sändebudet Tony Blair, deltog.

Det var på kvällen oklart om Hamas nåtts av de olika förslagen. Den palestinska rörelsens utspel var fortsatt stridslystna.

– Vi säger till fiendens ledare: Om ni fortsätter med era anfall kommer vi att skicka våra raketer längre än till de städer vi träffat hittills, sade en maskerad talesman för Hamas väpnade gren, Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, i palestinsk tv, rapporterar AFP.

Och mycket riktigt - en stund senare konstaterade israeliska medier att minst en raket slagit ned i Beer Sheba, en stad av Malmös storlek ungefär fyra mil från Gazagränsen. Dit har de palestinska krigarnas projektiler aldrig nått tidigare.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela