Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten varnar: Ett glas vin lika skadligt som tre shots vodka

- 02/12/2014, 19:33
Ett glas rött är inte så bra för hälsan som man vill tro enligt Engelska experter.
1 av 2

Ett glas rött är inte så bra för hälsan som man vill tro enligt Engelska experter.

TT NYHETSBYRÅN

Enligt experterna kan man lika gärna dra i sig tre vodkashotar istället för vin.
2 av 2

Enligt experterna kan man lika gärna dra i sig tre vodkashotar istället för vin.

Ap

Känner du dig mer hälsosam när du tar ett glas rött? Kanske dags att tänka om enligt experter i England.

I Storbritannien har Folkhälsomyndigheten gått ut med en varning – ett glas vin är lika skadligt som att dra i sig tre vodkashots. 

– Folk har ingen aning om det här och har lätt att hälla upp ett glas vin utan problem, säger Duncan Selbie, som ansvarar för offentliga sjukvården i England. 

Alkohol en "tyst mördare"

Han kallar alkoholen för en "tyst mördare". Enligt honom har alkoholrelaterade sjukdomar ökat med 500 procent sedan sjuttiotalet och är nu den tredje största dödsorsaken. 

– Medelklassen häller ofta i sig ett glas vin utan att ha en aning om hur mycket de får i sig.

Läkare och forskare i Storbritannien har höjt sina röster efter uttalandet. De vill att man ska erbjuda leverkontroller då leversjukdomar är vanligare. 

Hoppas på förändring

Tracey Crouch som är parlamentsledamot säger att hon verkligen är nöjd med att alkoholfrågan uppmärksammas och hon tror att folk kommer ändra sina alkoholvanor, skriver The Daily Mail

– Det är också bra att märka flaskor med informationen. Du skulle inte hälla upp tre vodkashotar men du kan helt utan problem hälla upp ett stort glas vin. 

Det är dock inga stora järn som används i jämförelsen mellan vin och shots. De har kikat på antalet "units" som är ett vanligt mått i Storbritannien. 

25 milliliter starksprit, till exempel vodka, är en unit och 250 milliliter vin är tre units. Så har myndigheten gjort sin uträkning.