Joseph tog sitt liv.
1 av 3
Joseph tog sitt liv.
Joseph på sin 16-årsdag. För fem månader sedan tog han sitt liv.
2 av 3
Joseph på sin 16-årsdag. För fem månader sedan tog han sitt liv.
Joseph tillsammans med sin mamma Jackie i Portugal för 8 år sedan.
3 av 3
Joseph tillsammans med sin mamma Jackie i Portugal för 8 år sedan.

Autistisk pojke lurades på internet – tog sitt liv

Den autistiske pojkens mamma berättar om tragedin.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

STORBRITANNIEN. Det var i augusti förra året som det hände. Den milt autistiska 17-åringen Joseph Edwards föll offer för en en elak internetbluff – och tog sitt liv. Nu berättar hans mamma Jackie Edwards för Daily Mail om den fruktansvärda dagen som förändrade hennes liv.

Den där dagen började precis som vanligt. JackIe lagade frukost och lämnade den framme till Joseph, som fortfarande låg och sov. Sedan gick hon till jobbet. 

Hittade sonen död

När Jackie återvände hem senare på dagen fann hon sin älskade son livlös på hallmattan – då var Joseph redan död. 

– Jag kommer inte ihåg det alls. Jag kommer inte ihåg att jag höll om honom, och det skrämmer mig. Jag vill komma ihåg det, säger Jackie till Daily Mail.

Hon kunde inte förstå varför sonen tagit till liv. Det hade inte funnits några varningstecken – inga tjejproblem, ingen mobbning eller ångest.  

Hade laddat ner virus

Svaret på gåtan fanns i Josephs dator. Samma dag som han tog sitt liv hade han råkat ladda ner ett virus. Ett popup-fönster dök upp på skärmen, med ett meddelande som påstods vara från polisen. 

Joseph informerades om att hans dator låsts på grund av "olaglig aktivitet". Viruset ställde sedan ett ultimatum: riskera ett nio år långt fängelsestraff eller betala 100 pund direkt för att låsa upp datorn.

En sådan bluff skulle de flesta se igenom. Men Joseph, som på grund av sin autism respekterade auktoriteter oerhört mycket, trodde att det var sant.


Precis som vilken nyfiken 17-åring som helst, så hade Joseph besökt porrsidor, vilket förmodligen gjorde att han tog hotet på allvar. Han visste också att familjen hade ont om pengar – mamma Jackie är ensamstående. 

"Polisen gör för lite"

– När jag tänker på den där morgonen kan jag se framför mig hur han springer omkring i huset i panik. Han trodde att han verkligen satt i klistret, säger Jackie till Daily Mail. 

Polisen säger att familjen inte kan förvänta sig att de ansvariga för viruset ställs inför rätta.

– Men folk behöver känna till de här sättet som används för att lura till sig pengar. Jag förstår inte varför inte polisen, vars namn faktiskt används i samband med de här hoten, gör mer för att sprida informationen, säger Jackie till Daily Mail .

/
/
/