Pakistan rustar för krig

Landets militär är på hög beredskap inför möjliga attacker från Indien.


Enligt pakistanska medier har landet nu förberett sig för en möjlig attack från Indien, efter terrordåden i Bombay.

– Den pakistanska flygstyrkan har setts på flera platser nära gränsen till Indien, i vad som beskrivs som ett aggressivt patrulläge. Detta efter att man fått uppgifter om planerade attacker från Indien, säger Kamal Hyuder, Al Jazeeras korrespondent i Pakistan.

Hyder uppgav också att cheferna över militären samlats för ett krismöte i högkvarteret för att diskutera situationen, då man i New Delhi menar att man ska göra allt som krävs för att trycka Islamabad tillbaka. Indien vill också sätta mer press på Pakistan i utredningen av terrottackerna.

Spänt mellan länderna

Förhållandet mellan de två länderna har sedan terrordåden blivit allt mer spänd och har påverkat ett fredsavtal som pågått sedan 2004. Länderna har varit i krig med varandra tre gånger sedan Indien vann sin självständighet från Storbritannien 1947.

– Om vi blir tvingade till krig så är hela nationen redo och de militära styrkorna är fullt kapabla av att vaka och skydda den territorriella integriteten, sade landets premiärminister Yousef Raza Gilani, enligt Al Jazeera.

Landets flygvapen har också utfört militära övningar för att vara på topp om en attack skulle inträffa. Under måndagen försenades två flyg på grund av militärövningarna.

Delade meningar

Men den förre chefen för Pakistans underrättelsetjänst hävdar att länderna inte alls befinner sig på gränsen till krig och att det är media som blåst upp ryktena.

– Medierna bygger upp ett scenario där man kan få intrycket att vi är nära krig.

Samtidigt menar en pensionerad pakistansk militäranalytiker att Indien uttryckt sig mycket klara till att de inte kommer vika sig för att ta till miliära medel.

– Det har kommit väldigt hotfulla uttalanden där de menar att de inte viker sig för att ta till militära medel och att de har pratat om att straffa Pakistan. Så det är självklart naturligt för Pakistan att ha hög beredskap och att vara på sin vakt, menar Naeem Salik.

Se mer om konflikten nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!