Fredag 25 Jun
Stockholm

Ingen mer ETA-dialog

"Demokratin har givit ETA tre chanser att stoppa sin hemska kampanj."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Spaniens premiärminister José Luis Rodrguez Zapatero sade på fredagen att hans regering inte tänker ge den baskiska separatiströrelsen ETA någon mer chans att avsluta sin kamp genom dialog.

– Demokratin har givit ETA tre chanser att stoppa sin hemska kampanj av meningslösa förbrytelser, sade Zapatero som syftade på de försök som han och två av hans företrädare gjort att förhandla med ETA.

– ETA har slösat bort tre möjligheter. Det blir inga fler, sade premiärministern på en presskonferens efter sitt sista regeringsmöte för året.

Den senaste förhandlingsrundan med ETA inleddes efter det att gruppen utropat "permanent vapenvila" i mars 2006. Men samtalen avbröts när ETA dödade två personer i ett sprängdåd på Madrids flygplats nio månader senare.

ETA utropade formellt ett slut på vapenvilan i juni 2007 och har dödat sex personer sedan dess. På senare tid har flera höga ETA-ledare gripits.

ETA är en baskisk separatistisk rebellgrupp, grundad 1959, som har som mål att skapa en självständig och socialistisk baskisk stat.

De militanta separatisterna anses bära skulden för 825 människors död under sin 50 år långa kamp för baskisk självständighet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela