50 demonstranter skadade i Bangkok

Polis sköt tårgas i ett försök att skingra regeringskritiska demonstranter.


Thailändsk polis sköt tårgas i ett försök att skingra tusentals regeringskritiska demonstranter utanför parlamentet. Minst 50 personer skadades, varav tre allvarligt, uppger sjukhuskällor för Reuters.

–Det var absolut nödvändigt för polisen att använda tårgas mot folkmassan, sade generalmajor Anan Srihiran.

–Vi ville bara öppna vägen för regeringen så att den kan ta sig in i parlamentet. Vi kommer inte att göra något annat mot demonstranterna resten av dagen, sade han när polisen rev ned barrikaderna.

Polisinsatsen gjordes sedan rykten cirkulerat om att myndigheterna skulle bryta upp demonstrationen, rapporterade lokala tv-stationer.

Tusentals anhängare av PAD, Folkalliansen för demokrati, marscherade mot parlamentet sent på måndagen och använde lastbilar för att försöka spärra av byggnaden inför ett anförande från den nya regeringen.

Thailands nya regering ska på tisdagen ge sin första programförklaring inför representanthuset, men demonstranterna kräver att den valda regeringen avgår.

Demonstranterna har ockuperat Bangkoks regeringskansli sedan slutet av augusti, men många av dem flyttade till det närbelägna parlamentet på måndagskvällen.

PAD-ledare kräver att den valda regeringen avgår på grund av dess kopplingar till den störtade premiärministern Thaksin Shinawatra.

PAD är en rörelse som stödjer monarkin och har sin maktbas i Thailands traditionella elit och medelklass, medan regeringspartiet har starkt stöd av fattiga på landsbygden.

Skrivet av:

Senaste nytt

Stort bakslag för Iphone-försäljningen i Kina

Över 800 avrättades i Iran i fjol

Iran avrättade 834 människor under 2023. Det är den högsta siffran sedan 2015, visar en färsk rapport. Under året genomfördes 43 procent fler avrättningar jämfört med 2022.

Morgonens nyheter 5 mars

Här är morgonens nyheter i korthet.

Rekordmånga ringer 112: "Oro i samhället"

Förra året fick SOS Alarm fler samtal till 112 än någonsin tidigare. Trots det lyckades man minska svarstiderna. Vi har en bättre förmåga att hantera det nu, säger Douglas Norström, pressansvarig vid SOS Alarm.

Man anhållen efter sprängning i Stockholm

En man har anhållits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse efter en sprängning i Fagersjö i södra Stockholm på måndagskvällen.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Båstad

"Larm om trafikolycka", skriver polisen på sin hemsida.