Bråk efter premiärministerval

Demonstranter gav sig på ledamöters bilar.


Oppositionspartiets ledare Abhisit Vejjajiva har vunnit premiärministervalet i Thailand. Han vann en knapp majoritet i omröstningen i parlamentet på måndagen.

Men den brittiskfödde ledaren för Demokratiska partiet kom över den magiska gränsen 220 röster som krävs för att bilda regering.

Omröstningen gjordes nästan två veckor efter det att premiärminister Somchai Wongsawat i regeringspartiet PPP sparkades från sin post. Samtidigt som Somchai tvingades lämna politiken bannlystes flera andra parlamentsledamöter som behövdes för partiets majoritet.

Somchais regeringen, betraktad som den störtade premiärministern Thaksins Shinawatras förlängda arm, avsattes av en domstol som olagligförklarade tre av koalitionspartierna som straff för påstått valfusk.

Då hade oppositionen ockuperat regeringskansliet sedan i somras och också belägrat Bangkoks flygplatser.

När protesterna mot regeringen var som våldsammast blev runt 250 000 turister strandsatta på flygplatserna Suvarnabhumi och den mindre inrikesflygplatsen Don Muang.

Den 44-årige Abhisit Vejjajiva blir Thailands tredje premiärminister på lika många månader. Hans majoritet i parlamentet är dock liten och han tar över ett land på väg in i en svår lågkonjunktur.

Efter omröstningen protesterade flera hundra anhängare till den tidigare regeringen utanför parlamentsbyggnaden och slog sönder rutorna på bilar som tillhörde ledamöter som stött Abhisit.

Demonstranterna anser att Abhisit bara är en frontfigur för den mäktiga militären - som tvingade bort Thaksin Shinawatra från premiärministerposten 2006 och som har lagt sig i hans efterträdares politik flera gånger de senaste åren.

Trots maktskiftet talar mycket för att den politiska oron kommer att fortsätta framöver. Abhisits regering måste dock bara klara sig till den 11 januari nästa år då det är fyllnadsval för de 29 parlamentsledamöter som bannlystes.

Under tiden måste Abhisit använda sin bräckliga 16 rösters majoritet för att blåsa nytt liv i den av turismen så beroende ekonomin trots en hägrande lågkonjunktur och blockaden av Bangkoks flygplats som avbröts för två veckor sedan.

Abhisit vill inte uttala sig om sina politiska planer förrän han svurits in av kung Bhumibol Adulyadej men han har antytt att han vill öka regeringens utgifter och inte är främmande för att se över hur de statliga bidragen distribueras.

En omfördelning av regionernas bidrag lär reta upp människorna i Thailands fattiga norra och nordvästra delar där Thaksins anhängare är många och hatet för Abhisit redan är stort.

En gång tvingades Abhisit fly ett valmöte i Chiang Mai sedan publiken bombarderat honom med ruttna grönsaker.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.