Söndag 28 Nov
Stockholm

Thailändsk allians redo regera

Det thailändska Demokratiska partiet är redo att bilda regering. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det thailändska oppositionella Demokratiska partiet förklarade sig på lördagen redo att bilda regering. Men frågan om vem som ska bli premiärminister var dock fortfarande öppen.

Det finns ett stort motstånd både mot en kandidat från Demokratiska partiet och en från det hittills dominerande PPP - nu ombildat under namnet Puea Thai. Därför försöker man hitta en kandidat från något av de många småpartierna, rapporterar tidningen Bangkok Post.

PPP och två av dess koalitionspartier förbjöds nyligen av författningsdomstolen i något som deras anhängare beskrev som en "kupp i förklädnad". 108 politiker, bland dem premiärminister Somchai Wongsawat, har tvingats avgå och förbjudits politisk verksamhet i fem år. Domarna motiveras med att de gjort sig skyldiga till valfusk.

PPP vann överlägset valet i december 2007 och har hela tiden hänvisat till det som skäl för att sitta kvar. Men motståndarna hävdar att de köpt röster i massor.

En ny premiärminister ska utses av parlamentet på måndag. Förhandlingar pågår därför intensivt för att hitta en lämplig kandidat.

Önskan att undvika nya protester från de gulklädda aktivisterna i PAD, som tar kategoriskt avstånd från PPP/Puea Thai, är allmän.

En faktor som bidrog till ovissheten var att hustrun till den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra plötsligt kom tillbaka från landsflykten.

Officiellt är Pojaman Shinawatra nu skild, och dessutom sägs hon ha kommit för att besöka sin sjuka mamma, men enligt rykten är hennes egentliga ärende att reda ut problemen inom makens skapelse PPP.

Både hon och Thaksin är efterlysta för ekonomiska brott. Men polisen sade att hon inte kommer att gripas eftersom man avvaktar resultatet av ett överklagande.

Demokratiska partiet säger sig ha stöd av fyra partier inom den förra regerande koalitionen.

Partiet ska nu också försöka erövra röster från några parlamentsledamöter för PPP.

– Vi förstår landets ekonomiska problem och det thailändska folkets känslor. Vi har beslutat gå samman för att bidra till en lösning av landets kris, sade Demokratiska partiets generalsekreterare Suthep Thaugsuban på en presskonferens.

Med på pressmötet var representanter för de fyra partierna plus några avhoppare från PPP.

Enligt en beräkning på lördagen hade den nya alliansen stöd av 229 parlamentsledamöter, mot 219 för Puea Thai. Läget var dock relativt oklart: en Puea Thai-medlem sade att han själv stödde den nya gruppen och att även de 37 övriga i hans partigrupp, kallad Newins vänner, gjorde det. Men en källa inom Puea Thai förnekade avhoppet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela