Oppositionen vann i Thailand

Abhisit Vejjajiva får bilda ny regering i Thailand.


Oppositionspartiets ledare Abhisit Vejjajiva har vunnit premiärministervalet i Thailand. Demokraten vann en knapp majoritet i omröstningen i parlamentet på måndagen, rapporterar TT.

Abhisit Vejjajiva vann med 235 röster mot 198 för det gamla regeringspartiets PPPs kandidat, förre polischefen Pracha Promnog. Abhisit är Thailands tredje premiärminister på fyra månader.

För omkring två veckor sedan sparkades premiärminister Somchai Wongsawat från sin post. Hans parti anses ha drivit den störtade Thaksins Shinawatras politik. Somchai Wongsawat avsattes av en domstol som olagligförklarade tre av koalitionspartierna som straff för påstått valfusk.

Abhisit ville göra rent hus mål och ta makten från Thaksin. Men kritiker menar att den nyunämnde premiärministern är en opportunist som stödjer sig mot militären och People's Alliance for Democracy (PAD), skriver Al Jazeera.

Abhisit har lovat sjukvård åt alla och billiga lån för människor på landsbygden. Den 44-årige premiärministern föddes i England, växte upp i en läkarfamilj och har fått en god utbildning. Nu återstår det att se om Abhisits parti kan att få bukt med de politiska oroligheterna i Thailand minska klassklyftorna.

Se Al Jazeeras rapport:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kidnappad flicka befriad efter tio år

En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

1 timme sedan
Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.