Fredag 21 Jan
Stockholm

Oppositionen vann i Thailand

Abhisit Vejjajiva får bilda ny regering i Thailand.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Oppositionspartiets ledare Abhisit Vejjajiva har vunnit premiärministervalet i Thailand. Demokraten vann en knapp majoritet i omröstningen i parlamentet på måndagen, rapporterar TT.

Abhisit Vejjajiva vann med 235 röster mot 198 för det gamla regeringspartiets PPPs kandidat, förre polischefen Pracha Promnog. Abhisit är Thailands tredje premiärminister på fyra månader.

För omkring två veckor sedan sparkades premiärminister Somchai Wongsawat från sin post. Hans parti anses ha drivit den störtade Thaksins Shinawatras politik. Somchai Wongsawat avsattes av en domstol som olagligförklarade tre av koalitionspartierna som straff för påstått valfusk.

Abhisit ville göra rent hus mål och ta makten från Thaksin. Men kritiker menar att den nyunämnde premiärministern är en opportunist som stödjer sig mot militären och People's Alliance for Democracy (PAD), skriver Al Jazeera.

Abhisit har lovat sjukvård åt alla och billiga lån för människor på landsbygden. Den 44-årige premiärministern föddes i England, växte upp i en läkarfamilj och har fått en god utbildning. Nu återstår det att se om Abhisits parti kan att få bukt med de politiska oroligheterna i Thailand minska klassklyftorna.

Se Al Jazeeras rapport:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela