Irakåtertåg öppnar för brittval

Gordon Brown väntas få fina opinionssiffror.


Alla de besvärliga frågor som förföljt de brittiska premiärministrarna sedan Irakkrigets början bubblade upp igen när Gordon Brown i parlamentet satte punkt för Irakinsatsen. Men han väntas belönas i opinionsmätningarna, vilket kan leda till val i vår.

Dagen efter ett blixtbesök i Irak bekräftade premiärminister Brown på torsdagen hemma i underhuset i London att alla de återstående 4 100 militärerna, förutom en mindre utbildningsstyrka, ska tas hem "senast till den 31 maj" nästa år.

Han prisade de brittiska soldaternas hjältemod, men mötte gott om mothugg. Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg frågade om inte Brown och andra som röstade för Irakinvasionen skäms, och ropade på en ursäkt för det "illegala kriget".

Brown påmindes också om föregångaren Tony Blairs numera utskrattade påstående att den irakiske diktatorn Saddam Hussein skulle kunna avfyra stridsspetsar mot brittiska baser på Cypern inom 45 minuter.

– Det där har utretts så många gånger, muttrade Brown avvisande.

Politiska poäng

The Times är en av många röster som påpekar att utmarschen ur Irak inte är den brittiska militärens största stund. "Den är, i bästa fall, en ansiktsräddande utväg från en insats som har fördömts på hemmaplan, inte gett soldaterna något och har lämnat Basra fortfarande fastkört i fattigdom, instabilitet och fejder", skriver Londontidningen i en ledarartikel. Men att Irakkriget, där Storbritannien har förlorat minst 178 soldater, är utskällt gör också att Brown oundvikligen kan plocka politiska poäng när han avslutar insatsen. Efter att i somras ha varit utdömd som chanslös att vinna nästa val har Brown med sitt resoluta agerande i höstens finansstormar fått stark medvind igen. Han ska kalla till parlamentsval antingen våren 2009 eller våren 2010, och nu talar politiska kommentatorer allt trosvissare om att det blir redan till våren.

Stålmannen

I den senaste opinionsmätningen, publicerad i The Guardian i tisdags, ligger Browns Labour på 33 procent mot Konservativa partiets 38 procent. Fortfarande efter alltså, men gapet är nu bara en tredjedel så stort som när det var som värst för Labour. Att Brown, som i höstas skämtsamt började omnämnas som "Blixt Gordon", nu kan få hederstiteln Stålmannen är det dock få som håller med vice Labourledaren Harriet Harman om. Vi har hellre Stålmannen som ledare än er ledare, Jokern! sade hon i underhuset i onsdags, ett skämt som belönats med mycket skratt - men bara för att det ansågs så dåligt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!