Skokastaren svårt misshandlad

Den så kallade "skokastaren" fick betala ett högt pris för sin attack mot George Bush. En bruten arm och flera brutna revben.


Den irakiske journalist som kastade sina skor på USA:s president George W Bush har fått sin arm och några revben brutna efter att den irakiska säkerhetstjänsten slagit honom, uppger journalistens bror för nyhetsbyrån AFP.

– Han har en bruten arm, några brutna revben och sår invid ena ögat, sa Dhirgham och tillade att brodern nu hålls av irakiska styrkor i den tungt befästa Gröna zonen i central Bagdad, där också USA:s ambassad är belägen.

Yet Dhirgham al-Zaidi kunde dock inte säga om brodern Muntazer skadades i samband med att polisen övermannade honom efter att han kastat de båda skorna eller om han misshandlats senare i häktet. Skokastningen ses som en djup förolämpning.

– Han ville förödmjuka tyrannen, sa Yet Dhirgham al-Zaidi, som först var förvånad över broderns attack, enligt CNN.

Den 29-årige Zaidi arbetar som journalist för en privat irakisk tv-kanal. Han övermannades snabbt av den irakiska säkerhetspolisen efter att han kastat sina skor på den amerikanska presidenten - en handling som i den muslimska världen kan tolkas som ett uttryck för djupaste förakt för föremålet för skokastningen.

– Det här är en avskedskyss, din hund, ropade han och lät sina skor flyga genom luften mot podiet där Bush och Iraks premiärminister Nuri al-Maliki höll sin presskonferens i söndags.

George W Bush som befann sig Irak på en avskedsvisit innan han lämnar sin post i januari, duckade när skorna kom farande. Han försökte sedan skämta bort incidenten.

Ryktet om skoattacken spred sig snabbt och på flera platser i arabvärlden förekom i måndags stora sympatidemonstrationer för Zaidi.

Se inslag om skoattacken:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kidnappad flicka befriad efter tio år

En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

1 timme sedan
Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.