Danska soldater dödade i Afghanistan

Tre danskar dog av vägbomb i Helmandprovinsen.


En vägbomb har tagit livet av tre danska soldater i Afghanistan. Händelsen inträffade under gårdagen i Helmandprovinsen, och därmed har 21 danska soldater hittills dött sedan talibanstyret föll hösten 2001.

Det danska försvarshögkvarteret HOK i Köpenhamn har bekräftat uppgifterna. De danska militärerna, samtliga i åldern mellan 21 och 23 år, var på patrull i det oroliga Helmand i södra Afghanistan och fyra personer befann sig i fordonet. Tre av dem dog direkt, medan den fjärde skadades av sprängladdningen. Han vårdas nu på fältsjukhuset i Camp Bastion där han under fredagen låg på operationsbordet, enligt Berlingske Tidende.

– De andra i konvojen har berättat att det hördes en explosion och där fordonet därefter antändes och brann ut. Tre av soldaterna brann inne, medan den fjärde tog sig ut ur fordonet. Konvojen befann sig i närheten av Camp Price under ögonblicket då bomben small, och en enhet från Camp Price skickades ut för att hjälpa, säger Henrik Sommer, chef för operationsdivisionen vid HOK.

Försvarshögkvarteret undersöker i dagsläget möjligheten att flyga psykologer till Afghanistan för att hjälpa soldaterna att bearbeta den våldsamma upplevelsen.

Statsminister Anders Fogh Rasumussen beklagade det inträffade och sa att det var en tråkig dag för Danmark:

– Mina tankar går till de drabbades anhöriga. Deras förlust går inte att ersätta. Att förlora tre danska soldater i kampen för att främja säkerhet och säkra människor med dåliga levnadsvillkor berör mig djupt, sa Fogh Rasmussen i ett uttalande, enligt Berlingske Tidende.

Danmark deltar med 700 soldater i försvarssamarbetet Isaf och har haft styrkor på plats sedan 2001. Storbritannien för befäl över de danska militärerna på plats.

I veckan beslutade den svenska regeringen att utöka antalet svenska soldater i Afghanistan från 400 till 500 nästa år. De är stationerade i den betydligt lugnare Balkh-provinsen i norra delen av landet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!