USA förstärker i Afghanistan

USA: Vi stannar i tills landets egna styrkor kan försvara sig tillräckligt bra.


Nästa år skickar USA 2 800 soldater till Afghanistan. Ordern ska ha kommit från USA:s försvarsminister Robert Gates i dag.

USA:s befälhavare i Afghanistan, general David McKiernan, hade beställt fyra stridsbrigader, en flygbrigad och understödsstyrkor på över 20 000 man. Vad han fick var en flygbrigad både attack- och transporthelikoptrar, säger en källa från Washington.

USA:s mål är att bygga upp de afghanska säkerhetsstyrkorna så att de kan operera mer självständigt. Men enligt Robert Gates kan det ta flera år.

–Den här striden kommer att pågå länge. Men jag tror att vi kommer att delta tills att vi är framgångsrika tillsammans med det afghanska folket, sa Gates enligt BBC.

Danska soldater dödade

Danmark förlorade ytterligare tre soldater i Afghanistan i dag.

– De dödades av en vägbomb på fredagen, meddelar försvarshögkvarteret HOK i Köpenhamn.

Minst fyra danska militärer ska ha befunnit sig i fordonet, som var på patrull i den våldspräglade provinsen Helmand i söder. Den fjärde soldaten skadades av sprängladdningen enligt HOK (Hærens Operative Kommando).

Totalt har över 20 danska militärer mist livet i Afghanistan. Danmark har haft styrkor i Afghanistan sedan 2001 och deltar nu med omkring 700 man.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!