Brokig Obamaregering klar

En rad ministrar ställer upp sig i Obamas "mosaikregering".


Demokrater och republikaner, "latinos", Asienamerikaner och svarta - Barack Obamas nu klara USA-regering får godkänt för sin brokighet. Till och med en Nobelpristagare får plats, men alla kan inte vara nöjda - sydstatarna känner sig förfördelade.

Innan han på lördagen lyfte mot julledighet med släkten på Hawaii presenterade Obama de sista tunga namnen bland de makthavare som ska ta över USA i januari.

Bland de sista namnen finns Ray LaHood som transportminister. Han blir efter försvarsminister Robert Gates och handelsrepresentanten Ron Kirk den tredje republikanen i Obamas inre krets.

"Stor dag"

Den andra uppmärksammade utnämningen som kom i fredags är arbetsmarknadsminister Hilda Solis - en kvinna med rötterna i Mexiko och Nicaragua ger Obama både köns- och minoritetspoäng. Solis och de Mexikoättade Bill Richardson och Ken Salazar, handels- respektive inrikesminister innebär tre "latinos", skriver CNN.

– Vi är glada över att han lyssnade på den latinamerikanska gruppen som gick ut och levererade åt honom på valdagen. Det är en stor dag för de spansktalande, säger representanthusledamoten Joe Baca till amerikanska medier.

Lite beroende på var man drar gränsen för själva regeringen har Obama nominerat ungefär fem kvinnor - tillräckligt för att undvika skarp kritik, men det innebär ändå fortsatt stark manlig majoritet.

Missnöjda sydstatare

Och det innebär kanske lite förvånande att han inte bryter någon ny mark.

"Vid början av sin första mandatperiod hade president Bush utnämnt fyra kvinnor till sitt kabinett. Bill Clinton hade fem kvinnor i sitt kabinett när han började, och George Bush den äldre samt Ronald Reagan hade två var", skriver The Washington Post.

– Antalet kvinnor ser inte toppen ut, säger Kim Gandy på kvinnogruppen National Organization for Women till tidningen.

George Bush började med lika många och Bill Clinton hade, som mest, nio av 19. Mer missnöje kommer från sydstater, och då i synnerhet de annars ofta republikanska delstaterna North Carolina, Virginia och Florida, som Obama vann den 4 november.

Den ende utnämnde som ses som sydstatare är den nämnde handelsrepresentanten Ron Kirk.

– Obama gjorde oerhörda framsteg för demokraterna i och med segern i de tre stora sydstaterna - och struntade i dem, säger Larry Sabato vid University of Virginia i en intervju med mediegruppen McClatchy Newspapers.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.