Bush räddar GM och Chrysler

De amerikanska biljättarna får lån som räcker till mars. Plötsligt konkurshot är undanröjt.


USA och president Bush räddar General Motors och Chrysler. Tidigast i dag väntas Bush-administrationen presentera ett räddningspaket med lån till de amerikanska biljättarna. Lånen kommer att sträcka sig till mars, och hotet om en plötslig konkurs för någon av dem är därmed undanröjt.

Regeringen förbehåller sig dock rätten att återta pengarna om det visar sig att GM eller Chrysler i ett senare skede bryter mot lånereglerna. För tillfället sker diskussionerna i sluta rum. Stödet är till för att undvika att de båda biljättarna går omkull då de väntas ha tomma kassor i slutet på nästa år, rapporterar Bloomberg.

Tidigare har de krävt 14 miljarder dollar, motsvarande 110 miljarder kronor, för att överleva genom mars, och ser nu över alla sina kostnader för att bli effektivare.

– Jag är orolig över en besvärlig konkurs och hur det skulle påverka psykologin på marknaden, sa George W Bush i går vid American Enterprise Institute i Washington.

Han säger att han inte vill dumpa en stor katastrof på sin efterträdare nyvalde Barack Obama, som flyttar in i Vita huset i januari.

Finansminister Henry Paulson har meddelat att "allt som görs måste vara ett steg längs arbetet med att hålla de amerikanska biljättarna vid liv", enligt Bloomberg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!