Rånade 80 banker - satte skräck i New York

40-årige Eric Manson innehar rekordet i antal bankrån.


Eric Manson kan vara historiens bäste eller värste bankrånare. Enligt myndigheterna i staterna Kalifornien, Pennsylvania och New York har 40-årige Manson slagit till mot 80 banker sedan debuten i mitten av 80-talet. Efter att ha avtjänat ett tioårigt fängelsestraff 2007 är det nu dags för kåken igen. Inget han skäms över. Snarare tvärtom.

–Jag använder aldrig vapen. Jag går upp till kassan, berättar lugnt att jag ska råna banken och att jag inte vill skada någon, oftast fungerar det, berättar en av USA värsta bankrånare Eric Manson.

Men det går inte alltid till som Manson själv gärna vill beskriva det. Förra månaden slog han till mot en bank på Manhattan och åkte dit. Under rånet hotade han att "skjuta skallen av" en kassörska som "försökte leka hjälte".

Sedan Manson fick sparken från sitt jobb för åtta månader har han i sedvanlig ordning återgott till sitt kriminella liv och hunnit med hela 23 bankrån, fått mig sig 30 000 dollar och satt skräck i befolkningen i det stora äpplet. Själv säger han att den galna rånturnen var påtvingad på grund av arbetslösheten.

– Jag gjorde bara det jag var tvungen att göra, det var det enklaste jag kunde komma på, berättar Manson som har länge varit beroende av crack.

Manson säger att han aldrig åkt fast under rånet, men 1993 erkände till 41 rån och fick ett fyraårigst fängestraff. Det tog inte mer än några månader innan han åkte fast igen. Denna gång i Pennsylvania. Den gången fick han tio år.

Han är känd för att aldrig ta för stora summor. Först och främst för att slippa långa fängelsestraff, men även för att chansen är liten att färgampuller följer med i säckar med mindre värdefulla sedlar. För att få ett kortare straff har Manson erbjudit sina tjänster till polisen i New York. Enligt Manson kan rånen minskas avsevärt om myndigheterna följer hans instruktioner.

– Jag vet inte om de försöker göra det enkelt, men det är verkligen inte särskilt svårt att råna en bank, skryter Manson när New York Post träffar honom för en intervju på häktet i Manhattan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Solna

Polisen i Skellefteå rapporterar om fylleri / lob

"Skellefteå, person omhändertagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om rån, Malmö

1 timme sedan
"Personrån, Särlagatan", skriver polisen på sin hemsida.

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

1 timme sedan
Ett stort tv-torn i ukrainska Charkiv har raserats, meddelar en journalist från nyhetsbyrån AFP, efter att det rapporterats om en rysk attack mot staden.

Skolbuss har krockat med linjebuss – minst två till sjukhus

1 timme sedan
Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.