Bombaymisstänkta LET ska strypas

- 11/12/2008, 18:42 -

Ledare inom Lashkar-e-Toiba, misstänkta för Bombaydåden, nu på FN:s terrorlista

Ledare inom Lashkar-e-Toiba (LET), som misstänks för Bombaydåden nyligen, står nu på FN:s terrorlista. Samtidigt försöker Pakistan strypa rörelsen.

Indien kallar Pakistan "terrorismens epicentrum", men Sveriges Delhiambassadör tror inte på krig.

FN meddelar att Hafiz Muhammad Saeed, Zaki Rehman Lakhvi, Haji Muhammad Ashraf och Mahmoud Mohammad Ahmed Bahaziq nu står på den lista som riktar sig mot extremister knutna till terrornätverket al-Qaida eller Afghanistans talibaner.

De fyra männen ses som ledande inom Lashkar-e-Toiba (LET), en extremislamistisk grupp som grundats för att bekämpa Indien i det omstridda Kashmir. LET misstänks för många blodiga dåd, och nu i synnerhet för attackerna mot Bombay i slutet av november då över 170 människor dödades.

Även Pakistan vidtog på torsdagen åtgärder mot LET och välgörenhetsorganisationen Jamaat-ud-Dawa, sedd som en front för LET. Alla Jamaat-ud-Dawa-kontor började stängas.

Ordern har utfärdats att Hafiz Saeed och åtta andra ledare ska sättas i husarrest, sade en regeringskälla i Islamabad till AFP.

Förbjöds

Saeed grundade båda rörelserna, men har i alla fall officiellt lämnat Lashkar-e-Toiba sedan gruppen förbjöds efter attacken mot Indiens parlament i New Delhi i december 2001. Hans hem i Lahore var på kvällen omringat av polis, sade hans talesman till Reuters.

Terrorblodbadet 2001 var nära att utlösa ett fjärde krig mellan de båda kärnvapenmakterna, och även nu ökar spänningarna.

– Vi måste samla styrka i det internationella samfundet för att ta itu med terrorismens epicentrum, som ligger i Pakistan, sade Indiens premiärminister Manmohan Singh i en parlamentsdebatt i New Delhi på torsdagen.

Och utrikesminister Pranab Mukherjee upprepade Indiens krav på att namngivna terrormisstänkta lämnas ut.

– Vi har gett dem listor på 40 personer - inte en, inte 20 - listor på 40 personer, och vi har också påpekat att deras nekande inte kommer att lösa detta, sade Mukherjee i parlamentet.

Tror inte på krig

Men hårda ord är en sak. Något nytt krig är inte på gång, bedömer Sveriges Indienambassadör Lars-Olof Lindgren.

– Terrorister vill ha ett krig mellan Indien och Pakistan. Regeringarna bör inte falla i den fällan, sade Lindgren på en ekonomisk konferens i Calcutta på torsdagen.

Enligt nyhetsbyrån PTI:s referat fick ambassadören då frågan om ett nytt krig kan komma snart.

– Jag tror inte att det skulle hända, blev svaret.

Han berömde också Indiens reaktion på Bombaydåden.

– Den indiska regeringen har tagit ansvar men varit fast i sina reaktioner, sade han enligt nyhetsbyrån IANS.

I parlamentsdebatten i New Delhi presenterades också en stor antiterrorsatsning. Bland annat inrättas 20 utbildningsanläggningar för antiterrorstyrkor, som också ska få den senaste utrustningen, och antiterrorlagar ska skärpas.

– Vi kan inte bara fortsätta som vanligt, sade Palaiappan Chidambaram, som blev inrikesminister för drygt en vecka sedan då hans företrädare avgått på grund av Bombaydåden.

Video: Indien vill att FN reagerar på LET (från tisdagen)

Video: Bilder från ett av LET:s träningsläger i Pakistan

TT / Peder Broberg

Skrivet av: