Mugabe: Kolerastoppet var skämt

Robert Mugabes utrop om att Zimbabwe nu är kolerafritt var "sarkasm".(TT)


Robert Mugabes utrop om att Zimbabwe nu är kolerafritt var "sarkasm", säger en talesman. Men omvärldens kritikstorm tilltar mot 84-åringen som av en sydafrikansk biskop kallas "det 21:a århundradets Hitler".

Den zimbabwiske presidenttalesmannen George Charamba anklagar i den statliga tidningen The Herald i synnerhet mediebolagen BBC och France 24 för att ha "medvetet förvanskat" Mugabes uttalanden i torsdags.

President Mugabe anklagade i ett tv-tal västvärldsledarna Gordon Brown, Nicolas Sarkozy och George W Bush för att använda kolerautbrottet som ursäkt för att tala om att invadera det krisdrabbade afrikanska landet.

– Jag är glad att kunna säga att våra läkare nu, med hjälp från andra och från WHO (Världshälsoorganisationen), har stoppat koleran, sade Mugabe.

På engelska sade han "arrested cholera", vilket också skulle kunna tolkas som ett lättsammare "haffa" eller "fått grepp om" den grymma sjukdomen.

Förtvivlade rapporter

Men till matta applåder fortsatte han med att slå fast:

Så när det nu inte finns någon kolera finns inget skäl för krig.

Talet sattes i BBC:s och många andra västliga mediers rapportering i kontrast till hjälporganisationers förtvivlade rapporter om att smittan väntas spridas till ytterligare tiotusentals zimbabwier den närmaste tiden. Västmedierna har valt "en väg av medvetet förvanskande" för att gynna sina regeringars "krigs- och regimskiftesagenda" vad gäller Zimbabwe, säger Charamba i The Herald. Omvärldens rop på den diktatoriske Mugabe att avgå har tilltagit under den senaste tidens koleraepidemi. "Det är dags för Robert Mugabe att gå", upprepade USA:s president Bush i tisdags.

Största vovven

Biskopen Joe Seoka kallar i sydafrikanska The Times Mugabe för "det 21:a århundradets Hitler".

– Han måste bort, med alla tillgängliga medel.

USA:s Harareambassadör James McGee tog när han i torsdags besökte sitt hemland tillfället i akt att kritisera Sydafrikas försiktiga linje mot Zimbabwe.

– Sydafrika är, som alla vet och låt oss tala klarspråk: Det är grannskapets största vovve. Och vi väntar oss att Sydafrika är aktivt, sade McGee på en presskonferens i Washington.

– Men Pretorias makthavare fortsätter att tassa försiktigt. Jag tror inte att invadera Zimbabwe eller sanktioner fungerar, säger det styrande partiet ANC:s generalsekreterare Gwede Mantashe till sydafrikanska medier. Vad vi ska göra för att få Mugabe att dra sig tillbaka? Vi kommer att övertala honom.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

1 timme sedan
"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.