- Foto: TT

Nattens debatt var ovärdig – och bitvis helt obegriplig

Lisa Aggeborn: Det är rörigt, fult och väldigt förvirrande, och det är inte till mig Trump talar.


Jag är rätt insatt i amerikansk politik. Jag följer med i nyheterna, jag lyssnar på poddar och jag är intresserad av att förstå hur och varför en av världens mäktigaste länder fungerar som den gör. Ändå så fann jag mig vara helt lost under stora delar av nattens debatt mellan Hillary Clinton och Donald Trump.

Det var kanske den smutsigaste debatt som någonsin genomförts. Inga tjuvnyp hoppades över, inga fulknep var för fula och pungsparkarna haglade åt både håll. Clinton citerade Michelle Obamas redan klassiska "when they go low, we go high", men det här var nog så lågt som politik kan sjunka.

Helt plötsligt insåg jag att jag inte riktigt hängde med när Trump talar. Namn flimrar förbi och små sidokommentarer, som uppenbarligen är menade som hårda attacker, fattar jag inte alls.

Jag blir frustrerad över att inga frågor verkar bli besvarade, utan att Trump i stället går rätt in i långa osammanhängande tirader om Clintons mejlserver, hemliga militärplaner och hur han verkligen respekterar kvinnor. Det är rörigt, det är fult och det är väldigt förvirrande.

Trump har gått hela vägen från att trolla folk i tv till att hämta sina argument från de mörkaste delarna av internetforum som Reddit. Hans konspirationsteorier är hämtade från cybervärldens kloaker, och hans ord är samma som de mest koleriska kommentarsfältstrollen och kvinnohatare använder. Det värsta är att Hillary Clinton dras ner tillsammans med honom, och tvingas förhålla sig till den här debatten och valrörelsens nivå. Det är inte värdigt.

Jag är rätt insatt i amerikansk politik. Jag följer med i nyheterna, jag lyssnar på poddar och jag är intresserad av att förstå hur och varför en av världens mäktigaste länder fungerar som den gör. Det är verkligen inte mig Donald Trump vände sig till. Hans trollarmé fattade precis vad han pratade om. Och de gillade det antagligen.

Missade du debatten, men vill ändå kunna säga smarta saker om den? Läs den här artikeln. Gå också in och rösta på vem du tycker vann nattens presidentdebatt.

/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vem tror du vinner valet?
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.