Utsedd till levande gudinna

Flickan är bara tre år och dyrkas redan.


Att bli utsedd till levande gudinna vid tre års ålder och dyrkas av Nepals folk låter väl inte så hemskt? Tyvärr.

I Katmandu i Nepal valde man nyss ut en gudinna. Hennes namn är Matani Shakya. Fram till första menstruationen anses hon vara helig. Den nya gudinnan, eller "kumari" som det också heter, blev buren från sitt föräldrahem till ett antikt tempel mitt i Nepal där hon från och med nu ska bo fram till puberteten.

Men livet som gudinna är inte himmelskt. I sitt nya tempel lever Matani nästan helt isolerad och utan någon som helst kontakt med familjen. När hon senare blir utbytt får hon träffa föräldrarna igen.

– Det känns tråkigt, men eftersom just mitt barn har blivit en levande gudinna känner jag mig stolt, säger pappan Pratap Man Shakya.

En jury har utsett Shakya till gudinna efter en rad tester. De har läst flickans horoskop noga och studerat hennes utseende då en gudinna måste ha perfekt hår, ögon och en hy utan ärr. Dessutom får flickan inte vara rädd för mörkret. För att testa detta har de låtit en rad flickor spendera natten i ett rum tillsammans med rituellt slaktade djur utan att visa rädsla.

Under perioden som gudinna kommer Shakya att alltid bära röda kläder, håret i en hög knut och det typiska "tredje ögat" målat i pannan. De dyrkande nepalerna besöker gudinnan och trycker sina pannor mot flickans fötter för att visa sin hängivenhet. Både hinduer och buddhister dyrkar gudinnan och menar att hon är en reinkarnation på gudinnan Hindi deity Taleju.

Kritikerna menar att den nepalesiska traditionen våldför sig på både internationella såväl som inhemska lagar om barnrätt. Flickorna kämpar ofta med att ordna sitt liv efter att de bytts ut mot en annan gudinna och återvänder hem. Enligt folksägner i landet dör den som gifter sig med en gudinna ung, vilket också får konsekvensen att de forna gudinnorna lever ensamma resten av sina liv, skriver Yahoo News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Krav om mer pengar till värnpliktiga

Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.