Belgien planerar påveprotest

Premiärminister Herman Van Rompuy accepterar inte Vatikanens hållning.


Belgien kan bli det första landet vars regering formellt överlämnar en protest till Vatikanen mot påvens uttalande om användandet av kondomer.

En stor majoritet av det belgiska parlamentet ställde sig på torsdagskvällen bakom en motion "som uppmanar Belgiens regering att fördöma den oacceptabla hållning som påven intagit under sin resa till Afrika, och att inlämna en officiell protest till Den heliga stolen", rapporterade nyhetsbyrån Belga.

Påven Benedictus XVI sa under en flygresa till Kamerun i mars att problemet med aids "kan man inte komma till rätta med genom att dela ut kondomer. Det förvärrar bara problemet".

Belgiska parlamentet antog motionen med 95 röster mot 18 och sju nedlagda. Premiärminister Herman Van Rompuy hade antytt före omröstningen att han skulle stödja förslaget och följa dess rekommendation förutsatt att utkastets formulering om påvens "farliga och ansvarslösa" hållning byttes mot "oacceptabla".

Van Rompuy förklarade att hans åsikter om värdet av att använda kondom för att hindra spridningen av hiv och aids "skiljer sig starkt" från påvens.

Benedictus kommentar har mötts av stark kritik från en rad regeringar, FN-organ och hälsovårdsgrupper.

Frankrikes utbildningsminister Xavier Darcos fördömde i söndags uttalandet som "brottsligt". Den portugisiske biskopen Ildio Leandro har gått i öppet svaromål mot påven och sagt att personer med aids är "moraliskt förpliktade" att använda kondom om de har sex.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.