Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Belgien planerar påveprotest

- 03/04/2009, 05:01 -

Premiärminister Herman Van Rompuy accepterar inte Vatikanens hållning.

Belgien kan bli det första landet vars regering formellt överlämnar en protest till Vatikanen mot påvens uttalande om användandet av kondomer.

En stor majoritet av det belgiska parlamentet ställde sig på torsdagskvällen bakom en motion "som uppmanar Belgiens regering att fördöma den oacceptabla hållning som påven intagit under sin resa till Afrika, och att inlämna en officiell protest till Den heliga stolen", rapporterade nyhetsbyrån Belga.

Påven Benedictus XVI sa under en flygresa till Kamerun i mars att problemet med aids "kan man inte komma till rätta med genom att dela ut kondomer. Det förvärrar bara problemet".

Belgiska parlamentet antog motionen med 95 röster mot 18 och sju nedlagda. Premiärminister Herman Van Rompuy hade antytt före omröstningen att han skulle stödja förslaget och följa dess rekommendation förutsatt att utkastets formulering om påvens "farliga och ansvarslösa" hållning byttes mot "oacceptabla".

Van Rompuy förklarade att hans åsikter om värdet av att använda kondom för att hindra spridningen av hiv och aids "skiljer sig starkt" från påvens.

Benedictus kommentar har mötts av stark kritik från en rad regeringar, FN-organ och hälsovårdsgrupper.

Frankrikes utbildningsminister Xavier Darcos fördömde i söndags uttalandet som "brottsligt". Den portugisiske biskopen Ildio Leandro har gått i öppet svaromål mot påven och sagt att personer med aids är "moraliskt förpliktade" att använda kondom om de har sex.

Skrivet av: