Rysk-ortodoxa stöder påven

Patriarkatet i Moskva sluter upp bakom påvens kondomåsikt.


I tusen år har de katolska och rysk-ortodoxa kyrkorna legat i fejd med varandra.

Men i frågan om kondomer och aids är de tydligen ense.

Åtminstone får påven Benedikt XVI nu oväntat stöd från öst för sitt uppmärksammade uttalande om att kondomutdelning förvärrar problemet med aids.

En av den rysk-ortodoxa kyrkans tyngsta företrädare, Vsevolod Tjaplin från Moskva-patriarkatets avdelning för internationella relationer, meddelade på fredagen att Moskva stöder påvens åsikt.

– Det är fel att se kondomer som ett universalmedel mot aids, sade Tjaplin vid ett möte i Moskva, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Tjaplin kan aids inte förhindras av preventivmedel, utan endast av utbildning och ett rättfärdigt leverne.

– Om en person lever ett liv i synd, utan mål och mening, använder droger och är vällustig så kommer han en dag att dö av någon sjukdom, och inte kunna räddas av varken kondomer eller mediciner, sade Tjaplin, som också hävdade att det är "oförenligt" att på samma gång bekämpa aids och arbeta för sexuell frihet.

Det var i tisdags som påven talade ut i samband med sin avresa till Afrika.

– Problemet kan man inte komma till rätta med genom att dela ut kondomer. Det förvärrar bara problemet, sade Benedikt XVI.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

2 timmar sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.