Bråk om pandaskämt i Taiwan

Ett aprilskämt om falska pandor rör upp känslorna.


Ett aprilskämt om falska pandor i en taiwanesisk dagstidning har rört upp känslorna och aktualiserat frågan om öns förhållande till sin mäktiga granne Kina.

Den engelskspråkiga dagstidningen Taipei Times kunde i onsdags avslöja att två jättepandor som tidigare överlämnats som gåva av den kinesiska regeringen i själva verket var maskerade brunbjörnar. Bedrägeriet skulle ha upptäckts när björnarna visade en för pandor ovanlig aptit på sex.

"Deras beteende skapade kaos. Barn skrek och deras föräldrar ilsknade till", ska en föreståndare på det zoo där de falska pandorna visades upp ha sagt. Hela historien visade sig dock vara ett aprilskämt.

Men ledningen för Taipeis zoo drog inte på smilbanden utan varnade för att pandaskämtet kunde skada folks medvetenhet om den hotade arten. Upptåget har också lett till en ilsken reaktion från politiker i det regerande Kuomintangpartiet som kräver att tidningen ber om ursäkt för det "grundlösa och lögnaktiga" skämtet.

Pandorna som gavs till Taiwan av Kina i december uppfattas som ett avspänningsförsök mellan de två länderna som varit delade sedan inbördeskriget 1949. Kineserna som fortfarande gör krav på Taiwan har använt så kallad "pandadiplomati" sedan kalla krigets dagar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!