Fiskare skänker bort norsk torsk

Skänker hellre bort torsk för att slippa slänga bort den.


Flera stora kustfiskebåtar som tagit upp fångst i fälten kring ön Röst i norska Lofotenområdet har den senaste veckan erbjudit sig att skänka bort torsk för att slippa kasta bort den, rapporterar den norska facktidningen Fiskaren.

"Det har inte på många år varit så rik tillgång på stor torsk i området. Men sådan torsk kan i stort sett bara användas för insaltning, och marknaden för salt fisk har tynat bort och dött ut fullständigt i vinter", skriver fiskeritidningen.

Fångster på 10-15 ton har i stället bokförts som skadad fisk, vilket ger en ersättning på bara 3,66 kronor per kilo - 40 procent under lägstapris.

Tidningen säger sig kunna namnge flera båtar som hanterat problemet på detta sätt och har talat med inköpare som bekräftar det.

– Besättningarna är förtvivlade, berättar inköparna.

Det är i första hand större båtar utan leveransavtal som råkar ut för problemet.

Willy Godtliebsen, ansvarig för omsättning vid Norges råfisklag, är upprörd över förfarandet.

– För det första är det oprofessionellt, för det andra olagligt med den här typen av säljerbjudanden. De undergräver hela prissystemet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.