Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fiskare skänker bort norsk torsk

- 03/04/2009, 19:07 -

Skänker hellre bort torsk för att slippa slänga bort den.

Flera stora kustfiskebåtar som tagit upp fångst i fälten kring ön Röst i norska Lofotenområdet har den senaste veckan erbjudit sig att skänka bort torsk för att slippa kasta bort den, rapporterar den norska facktidningen Fiskaren.

"Det har inte på många år varit så rik tillgång på stor torsk i området. Men sådan torsk kan i stort sett bara användas för insaltning, och marknaden för salt fisk har tynat bort och dött ut fullständigt i vinter", skriver fiskeritidningen.

Fångster på 10-15 ton har i stället bokförts som skadad fisk, vilket ger en ersättning på bara 3,66 kronor per kilo - 40 procent under lägstapris.

Tidningen säger sig kunna namnge flera båtar som hanterat problemet på detta sätt och har talat med inköpare som bekräftar det.

– Besättningarna är förtvivlade, berättar inköparna.

Det är i första hand större båtar utan leveransavtal som råkar ut för problemet.

Willy Godtliebsen, ansvarig för omsättning vid Norges råfisklag, är upprörd över förfarandet.

– För det första är det oprofessionellt, för det andra olagligt med den här typen av säljerbjudanden. De undergräver hela prissystemet.

Skrivet av: