Adrian får inte lämna USA.
1 av 6
Adrian får inte lämna USA. - Foto: Privat/TT
På grund av Donald Trumps nya inreseförbud.
2 av 6
På grund av Donald Trumps nya inreseförbud. - Foto: TT
Adrian skulle ha rest till Stockholm i en vecka.
3 av 6
Adrian skulle ha rest till Stockholm i en vecka. - Foto: Privat
Men allt fick ändras eftersom hans pappa är från Iran.
4 av 6
Men allt fick ändras eftersom hans pappa är från Iran. - Foto: Privat
För om han lämnar USA kommer han inte tillåtas komma tillbaka in igen.
5 av 6
För om han lämnar USA kommer han inte tillåtas komma tillbaka in igen. - Foto: Privat
"Det är äcklande", säger han om beslutet.
6 av 6
"Det är äcklande", säger han om beslutet. - Foto: Privat

Svenske Adrian, 27, kan inte lämna USA: "Det är så man blir äcklad"

Svenske Adrian hade planerat en överraskningsvisit till Stockholm, men nu måste han ställa in allt på grund av sin pappas härkomst.


Under fredagen signerade USA:s nye president Donald Trump ett dokument som innebär att alla personer med medborgarskap i något av sju länder med en majoritet muslimer inte kommer få resa in i USA under de kommande 90 dagarna.

Något som redan skapat både massiva protester och enorma problem för företag med anställda med dubbla medborgarskap, eller personer som varit utomlands och nu ska återvända hem till USA där de bor eller jobbar.

Men problemet går även åt andra hållet, något som svenske Adrian Taheri, 27, fått erfara. Adrian är född och uppvuxen i Stockholm, men bor sedan sex månader i Los Angeles där han pluggar till skådespelare.

Bildkälla: Privat

Under den kommande veckan, då han har sju dagar ledigt mellan två terminer, hade Adrian planerat en överraskningsvisit till Stockholm. Något han sett fram emot extremt mycket.

Adrian ringde U.S. Customs and Border Protection, alltså USA:s gränsbevakning, för att höra med dem om han skulle drabbas av inreseförbudet om han lämnade landet. Då fick han svaret att eftersom hans pappa är född i Iran så räknas han som en iransk medborgare, något Adrian anser är ett helt sjukt system.

– Mitt flyg går om fem timmar, men jag kommer inte kunna åka eftersom min pappa kommer från Iran. Det är så sjukt att jag, som är svensk och som bara har ett svenskt medborgarskap, inte får åka hem för att min pappa flyttade från sitt hemland på 70-talet, säger han till Nyheter24.

Adrians pappa flyttade från Iran för mycket längesedan, och Adrian själv har aldrig varit där och har ingen relation till landet i övrigt. Men eftersom hans pappa kommer därifrån kommer han, om han lämnar USA, nekas inträde igen.

Bildkälla: Privat

Under dagen har Adrian med tungt hjärta behövt ringa sina nära och kära och förklara att han inte kommer kunna besöka dem, som det var tänkt.

– Jag vill bo i USA, jag vill jobba i USA, men nu kanske inget av det blir möjligt. För att en man skrivit sitt namn på ett papper. Man tänker ju inför framtiden, om det bara kommer bli värre så kanske jag aldrig kommer kunna resa utomlands, säger Adrian bekymrat.

Han erkänner att om Trumps nya regler kommer fortsätta så lär han överväga att lämna USA, med risken att aldrig kunna komma tillbaka.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 6 saker som förklarar det nya inreseförbudet i USA och att Laleh nu riskerar att inte få stanna i USA på grund av det.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!