Radiohead till rättegång om fildelning

- 05/04/2009, 02:23 -

Det brittiska bandet ska vittna mot RIAA i fallet om Joel Tenenbaum.

Fildelningsvänliga Radiohead tar kampen mot branschorganisationerna RIAA och Ifpi. Detta efter att ha svarat positivt på en förfrågan om att vittna i ett fall mot RIAA, där studenten vid Boston University Joel Tenenbaum utreds för illegal fildelning.

Radiohead gjorde sig ett stort namn på webben och i populärkulturen efter att ha tjänat miljontals dollar på att bland annat tillgängliggöra sin musik gratis på nätet. Bandmedlemmarna har varit kritiska mot branschorganisationerna, som de menar företräder sina egna ekonomiska intressen, och inte artisternas. Därför formade bandet och några andra Featured Artists Coalition, en lobbygrupp för att öka artisternas makt över skivbolagen.

Samtidigt är de oroade över att Ifpi och RIAA lobbar för hårdare lagstiftning mot fildelning, utan att konsultera med artisterna, som de representerar. Enligt vissa porträtteras fans som kriminella, enligt fildelningsvänliga TorrentFreak.

Radiohead gör nu klart att bandmedlemmarna kommer att delta i rättegången med Joel Tenenbaum och RIAA. Det började redan 2003 då Tenenbaum vägrade att betala 500 dollar i straffavgift till RIAA för sin fildelning. Till slut gick fallet till domstol.