Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här sprängs Vita huset – i nordkoreansk propagandafilm

Nyheter | 28/04/2017 11:30

Det är spänt läge mellan USA och Nordkorea. Nu kommer Nordkorea med ännu fler hot – och spränger Vita huset.

För omkring en vecka sedan kom rapporterar den statskontrollerade dagstidningen Rodong Sinmun varnar för att Nordkorea kan gå till attack mot USA.

Ett hot som USA tycks ta på största allvar. Så sent som i onsdags samlade utrikesminister Rex Tillerson USA:s hundra senatorer i Vita huset för att tala om Nordkoreahotet.

Och nu har det kommit ännu fler hot.

I en simulerad propagandavideo spränger Nordkorea Vita huset i luften.

Videon sprids via propagandakanalen Meari. I samma video syns flera andra amerikanska militära mål genom kikarsikten, skriver Washington Post.

Budskapet är tydligt. "Fienden som ska förstöras finns inom synhåll" står det i filmen samtidigt som sekvenser visar Vita huset, hangarfartyget USS Carl Vinson och andra mål.

I en annan sekvens sprängs hangarfartyget tillsammans med en text, som enligt Washington Post betyder: "När fienden tar första steget mot provokation och invasion."

Precis därefter visas även hur Vita huset exploderar.

Nordkorea skriver också:

”Vi ska visa vad ett kraftfullt land som leder världen i kärnvapen- och missilteknologi är förmögna att göra”, enligt Washington Post.

Hoten tas på allvar

Utriksminister Tillerson, försvarsministern James Mattis och den nationella underrättelsechefen Dan Coats tar hoten på allvar.

Efter onsdagens möte sa de i ett gemensamt uttalande Nordkoreas strävan efter kärnvapen ses som ett nationellt säkerhetshot och ses som en utrikespolitisk topprioritering.

Just nu befinner sig hangarfartyget USS Carl Vinson utanför Japans kust, bara två timmars flygtid från Nordkorea. Där håller de på att installera delar av sitt robotförsvarssystem Thaad i Sydkorea. USA hävdar att de även har icke-militära medel för att komma åt Nordkorea.

Tillerson, Mattis och Coats sade även i sitt uttalande att:

”Presidentens tillvägagångssätt syftar till att pressa Nordkorea till att att nedrusta sina kärnvapen- och missilprogram genom att strama åt ekonomiska sanktioner och utöva diplomatiska åtgärder tillsammans med våra allierade och partnerns i regionen."

Läs även om när Donald Trump skickade flottan till Nordkorea – och nu hotas av Kim Jong Un.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.