Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kristian tittade ut ur flygplansfönstret – och gjorde märklig upptäckt

Norske Kristian såg något märkligt när han tittade ut genom flygplansfönstret.
1 av 3

Norske Kristian såg något märkligt när han tittade ut genom flygplansfönstret.

Kristian Mykleset/Pixabay

På flygplanet fanns en massa små bucklor.
2 av 3

På flygplanet fanns en massa små bucklor.

Kristian Mykleset

Nu har Kristian fått svar på vad de var för något.
3 av 3

Nu har Kristian fått svar på vad de var för något.

Pixabay

Nyheter | 02/05/2017 10:19

När Kristian tittade ut genom flygplansfönstret såg han en massa bucklor på flygplansvingen, tillsammans med klisterlappar.

Norske Kristian Mykleset var påväg med flyg från Bergen till Oslo när han såg något märkligt utanför sitt flygplansfönster, skriver norska TV2.

På vingen utanför såg han massor med bucklor i metallen, och bredvid varje buckla satt ett klistermärke. Enligt Kristian såg det lite ut som man skulle kunna tänka sig en brottsplats med alla små nummer utplacerade.

Kristian, som aldrig sett något liknande, valde att ta en bild av bucklorna. Han funderade på om det kunde vara så att de uppstod när flygplanet träffade exempelvis en fågel.

– Jag var inte rädd eller så, jag bara funderade på vad det kunde vara, berättar Kristian för TV2.

Bilden skickades sedan in till SAS av TV2. Och nu har de äntligen fått svar från SAS vad de märkliga klistermärkena är för något.


Bucklorna på flygplansvingen. Bildkälla: Kristian Mykleset

– Små bucklor på flygplanskroppen och vingarna uppstår när främmande objekt träffar skrovet. De här verkar komma från föremål, exempelvis isklumpar som blåsts mot vingarna när planet bromsar efter landning. Det görs alltid en undersökning av flygplanet mellan varje flygning och då upptäcks sådana saker.

Den delen av flygplansvingen som Kristian fotat kallas för spoiler, och just den vinklas upp efter att planet landat för att förhindra att det lyfter från marken igen när det tagit mark. Eftersom den vinklas upp är det större risk att den träffas av främmande objekt än andra delar av planet.

De små klisterlapparna vid varje bula sitter där för att visa att bucklan blivit tittad på av en expert, blivit inskriven i planets tekniska logg och att den inte utgör någon säkerhetsrisk för planet, skriver TV2.

Gillar du att flyga, eller är du kanske lite nojig över flygningen. Då kan det vara skönt att veta vilken plats som är säkrast att sitta på i ett flyg.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.
Är du flygrädd?