Bild på en hand som visar tummen upp och en bild på en hand som håller upp ett bitcoin-mynt.
1 av 3
Dessa dagar är det många som pratar om bitcoin. - Foto: Pixabay
En bild på en hand som håller upp ett bitcoin-mynt.
2 av 3
Anledningen är förmodligen att priset på kryptovalutan har skjutit i höjden. - Foto: Pixabay
En bild på en hög med bitcoin-mynt.
3 av 3
Från runt 800 dollar i januari har priset på en bitcoin rusat till över 17 000 dollar nu i mitten på december 2017. - Foto: Pixabay

Frederik glömde bort sina bitcoin – så mycket är de värda idag

Om man köpte bitcoin för några år sedan, och fortfarande har kvar dem, är de värda betydligt mer idag. Detta var precis vad som hände Frederik som driver en butik.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det är en hel del människor som gjort sig en rejäl hacka på bitcoin, framför allt om man köpte kryptovalutan för några år sedan och sedan behöll den – eller kanske glömde bort att man hade den.

Exakt detta hände en liten onlinebutik i Grenå, en stad på östra Jylland i Danmark, skriver danska TV2 Østjylland.

Bildkälla: Pixabay

Det var under en kort period i början på sommaren 2014 som butiken ville testa att ta emot betalningar i bitcoin. De ville helt enkelt se om detta var något som deras kunder gillade.

En enda kund nappade, vilket gjorde att man avslutade testet. Men det betydde inte att butiken skulle gå lottlös.

Kunden köpte nämligen en skivspelare som kostade 2 099 danska kronor – och betalade med 0,81 bitcoins.

– Jag kom ihåg att vi hade bitcoin i vårt bokslut, men vid den tiden 2014 visste jag inte ens hur vi hade fått tag i dem. Och så har de bara legat där till jag härom dagen gick in och kollade kursen. Då kunde jag snabbt räkna ut att det hade blivit mycket pengar, säger butikens ägare Frederik Nielsen till TV2 Østjylland.

Bildkälla: Pixabay

Mycket pengar hade det verkligen blivit. De där 0,81 bitcoinsen är idag värde över 123 000 svenska kronor.

Efter den goda affären funderar faktiskt Frederik Nielsen nu på att återinföra bitcoin som betalningsmetod i butiken igen.

Än så länge har de ju 0,81 bitcoin i kassan. Men eftersom kursen verkar stiga hela tiden är svårt att säga exakt var detta ska sluta.

– Det ska bli kul att se vad det kan bli av detta. Det var verkligen ingen som hade räknat med det här, så vem vet vad som kan hända på ett år eller på bara en månad, säger han och fortsätter:

– Om värdet stiger till över en halv miljon har jag lovat mina anställda att jag ska bjuda dem på bärs, säger Frederik Nielsen till TV2 Østjylland.

Dessa dagar är det många som pratar om bitcoin. Anledningen är förmodligen att priset på kryptovalutan har skjutit i höjden. Från runt 800 dollar i januari har priset på en bitcoin rusat till över 17 000 dollar nu i mitten på december 2017.

Att förstå bitcoin och tekniken bakom kan vara lite klurigt för en nybörjare, men du kan läsa mer om hur man handlar kryptovalutan här eller om hur allt funkar här.

Se också klippet med Nyheter24:s Saara Olsson som inte köpte köpte något under en månad – och hur mycket hon sparade då:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Skulle du kunna tänka dig att investera i bitcoin?
Tack för din röst!