Stockholm

Ditte Dyreborg om Peter Madsens förklaring: Finns inga bevis

Peter Madsen misstänks för mordet på Kim Wall
Torsdagen 8 mars inleds rättegången mot Peter Madsen som misstänks för mordet på Kim Wall. Då kommer fler detaljer om det brutala mordet offentliggöras. Foto: Montage TT

Rättegången mot mordmisstänkte Peter Madsen är i full gång. Under tisdagen kallades vittnet Ditte Dyreborg till Köpenhamns Byret. Ubåtsexperten berättade vad de funnit på ubåten – och avslår helt Madsens förklaring till Kim Walls död.


Läs mer

Den svenska journalisten Kim Wall ska ha dött av kolmonoxidförgiftning på ubåten, samtidigt som Peter Madsen blev utelåst till följd av ett undertryck i båten.

Så lyder Peter Madsens version av vad som hände på ubåten UC3 Nautilus kvällen 10 augusti. Men idag, 3 april, kan hans eventuella bluff komma att synas.

Under tisdagen var det nämligen dags för 56-årige örlogskaptenen Ditte Dyreborg att vittna. Hon är den som kommer ge svar på om Madsens förklaring till Kim Walls död ens är rimlig.

Var först på ubåten

Dyreborg är vad man skulle kunna kalla en "ubåtsveteran" som seglat över världshaven i 15 år och tjänstgjort i flottan. Redan när Kim Wall anmäldes försvunnen 11 augusti kallades hon in som expert för att söka efter ubåten. Hon var till och med den som var först på plats i ubåten när den tagits upp på land.

Ditte Dyreborg fick senare uppdraget från polisen om att utvärdera Peter Madsens förklaring till Kim Walls dödsorsak. Rapporten blev klar 15 mars men Dyreborg har vägrat kommentera denna innan sitt vittnesmål.

Ditte Dyreborg. Bild: Faksimil Facebook

Finns inga bevis för Madsens förklaring

När Ditte Dyreborg blev ombedd att se över UC3 Nautilus kollade hon efter "polisa saker" som skulle kunna förklara hur undertrycket skapades. Hon ska även ha pratat med en del av besättningen på Nautilus.

Sedan Peter Madsen greps för omkring sju månader sedan har han uppgett flera versioner av vad som hände Kim Wall – allt ifrån att hon blivit avsläppt till att hon dött genom en olycka. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen driver teorin om att Madsen inte bara mördade, utan även planerade mordet, på Kim Wall. Därför har Ditte Dyreborg, med sin expertis, fått ge sin bild av Madsens olika förklaringar.

Peter Madsen 11 augusti, när han räddats ur den sjunkande ubåten. Bild: TT

Madsens första förklaring var att Kim Wall hade fått en 70 kilo tung lucka i huvudet. En version som Dyreborg har undersökt men anser osannolik – ingen av luckorna på ubåten skulle kunna falla ner på det sätt Madsen har beskrivit.

Rättsmedicinska undersökningen lyckades inte helt fastställa Kim Walls dödsorsak annat än att döden inträffat till följd av strypning eller att hon blev skuren i halsen. Därför kan Dyreborgs vittnesmål vara avgörande.

Kim Wall blev bara 30 år. Bild: TT

När de kunde konstatera att Kim Wall inte dött genom att få en lucka i huvudet prövades Madsens andra förklaring: kolmonoxidförgiftningen. Dyreborg berättade i rätten hur man gjorde luftmätningar i ubåten. Kolmonoxid lämnar nämligen spår efter sig i form av partiklar i luften. Några sådana påträffades aldrig. 

Att undersökningen av ubåten gjordes i oktober när händelsen inträffade i mitten av augusti ska heller inte vara avgörande. Dyreborg menar att det är samma luft i ubåten, rapporterar Aftonbladet.

Underkände Madsens första ubåt

Ditte Dyreborg är inte okänd för Peter Madsen och vice versa.

I början av 2000-talet blev Dyreborg ombedd att besiktiga Madsens första ubåt Freya. Eftersom den inte uppfyllde alla säkerhetsaspekter godkände hon inte ubåten.

Läs mer om det så kallade ubåts-dramat:

Här är Leif GW Perssons teori om vad som hände på ubåten

Kim Walls mammas stora sorg efter beskedet

Peter Madsens version: Kim Wall fick 70 kilo tung lucka i huvudet

Polisens nya fynd: Har hittat såg i närheten av Peter Madsens ubåt

Peter Madsen ska utredas för fler mordfall – i Sverige

Nya beviset mot Peter Madsen: Har filmer på äkta mord

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.