Tisdag 7 Dec
Stockholm

5 saker du måste känna till innan du investerar i Spotify-aktier

Det här behöver du känna till innan du köper Spotify-aktier
Spotify kommer under tisdagen att noteras på den amerikanska börsen. Foto: TT/montage

Idag, den 3 april, börsnoteras Spotify på New York Stock Exchange. Är du intresserad av att köpa aktier i musikströmningstjänsten? Då behöver du känna till de här fem sakerna innan du bestämmer dig för att investera.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Spotify har blivit en stor succé för de svenska grundarna, Martin Lorentzon och Daniel Ek. Och med sina 70 miljoner användare tar bolaget nu steget in på börsen. Här är 5 saker som du behöver känna till inför introduktionen.

1. Sveriges största börsnoterade bolag

Ja hur otroligt det kanske än kan låta så kommer Spotify vid sin introduktion förmodligen att bli Sveriges största börsnoterade bolag. Bolaget värderas nämligen till den enorma summan 23 miljarder dollar, det vill säga cirka 190 miljarder kronor, enligt SvD. Om detta stämmer så kommer Spotify att gå om H&M som har ett marknadsvärde på 183 miljarder kronor. 

2. Väljer den amerikanska börsen istället för den svenska

Spotify som är ett svenskt bolag i grunden har valt att nobba Stockholmsbörsen (Nasdaq) för att istället gå till New York Stock Exchange (NYSE), det vill säga världens största börs. Något som antagligen grämer Nasdaq en hel del. De ska nämligen under en väldigt lång tid ha försökt att få över bolaget till sin egen lista och ska till och med ha gått så långt att de föreslog huvudnotering på NYSE och en sekundär på Stockholmsbörsen, enligt VA Finans

Spotify börsnoteras den 3 april 2018

3. 1/7 av Sveriges befolkning kan tänka sig att investera i Spotify

1/7 av Sveriges befolkning funderar på att köpa aktier i musikströmningstjänsten när den nu noteras enligt en undersökning som Nordnet presenterat. Det innebär alltså att 14 procent av befolkningen ska vara villiga att investera sina privata pengar i bolaget. Vilket är ett extremt högt antal eftersom att enbart 18 procent av alla svenskar äger någon typ av aktie enligt Nordnets sparekonom Joakim Bornold. 

4. 178 miljoner aktier med en riktkurs på 220 dollar

Spotify är verkligen ett enormt stort företag och aktierna som har en riktkurs på 220 dollar, det vill säga vad man tror att en aktie kan vara värd i framtiden, uppgår till 178 miljoner aktier till antalet. Men alla aktier kommer inte finnas tillgängliga när bolaget väl introduceras på tisdagseftermiddagen. Utan istället kommer 91 procent av aktierna att finnas ute till försäljning samtidigt som ägarna Martin Lorentz och Daniel Ek behåller nio procent själva. 

5. Spotify direktlistas på börsen

Till skillnad från flera andra bolag så väljer Spotify att direktlista bolaget istället för det mer traditionella sättet, IPO-listing. Detta innebär att man hoppar över att via en investmentbank sälja aktier till investerare innan man listas på börsen.

Klockan 15:30 tisdagen den tredje april inleder handeln med Spotify på NYSE

Du kanske även är intresserad av:

Patricia, 22, fick sin Spotify hackad - började prata via spellistor

Spotifys nya tjänst - testar hur jämställd dina musikvanor är

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tänker du köpa aktier i Spotify?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela