Brukar du handla på Wish?
Danska konsumentverket varnar för den här Nivea-produkten från Wish - Foto: Shutterstock/Danska konsumentverkets initiativ "Tænk Kemi"

Experten varnar: Köp inte den här produkten från Wish

Du kanske har handlat på Wish någon gång? Men det finns saker du borde låta bli att köpa från sajten. Danska konsumentverket varnar nu för att en Nivea-produkt på Wish kan innehålla potentiellt skadliga kemikalier.


Att handla från Wish har på senare år blivit riktigt populärt. Dock var det många som inte blev så glada över Postnords nya regler gällande paket från bland annat Kina. Mer om det kan du läsa här

Men det finns något man borde undvika att köpa om man ska beställa saker från köpsajten. Nämligen skönhetsprodukter och kosmetika. 

På en bild från danska konsumentverket så ser man två förpackningar av en kräm från Nivea. Men den till vänster säljs på Wish och kan innehålla potentiellt skadliga kemikalier. 

Den till vänster säljs på Wish. Bildkälla: Danska konsumentverkets initiativ "Tænk Kemi"

Och just den krämen verkar inte heller vara den enda. Danska Ekstra Bladet har pratat med Stine Müller som är projektledare vid danska konsumentverkets initiativ "Tænk Kemi" om riskerna med att köpa kosmetika och hudvård på webbplatser utanför EU som till exempel Wish. 

– Vi rekommenderar inte att köpa dessa produkter utanför EU. Vår undersökning visar att du inte kan se vilka substanser produkten innehåller eftersom det inte finns en ingredienslista. Så du vet inte vad som finns i, säger Müller till Ekstra Bladet

Men det är inte bara därför. 

Det kan även vara så att bland annat kosmetik kan skilja sig länder emellan. Innehållet i en Nivea-kräm från Wish är nödvändigtvis inte densamma som i en dansk. Till exempel så innehåller Nivea-krämen allergiframkallande ämnen som är olagliga i EU. 

Men förutom storleken på produktens förpackning, så är den nästan identisk med originalet från Nivea. 

– Å andra sidan så finns det produkter där du kan se vad de innehåller, men problemet är bara att de innehåller ämnen som inte är godkända i EU, berättar Müller och fortsätter: 

– Du kan alltså enkelt köpa Nivea-produkt men det finns en risk att du fått en annan produkt om du köper den i Danmark. 

Det fanns också en L’Oreal-produkt på Wish som innehöll problematiska ämnen som inte finns i den danska versionen. Emellertid är ämnen inte olagliga men däremot problematiska. Men Müller säger att konsumentrådet inte vet om produkterna som säljs utanför EU är falska eller om det är produkter med andra krav.

Du kanske också vill läsa om hur det gick när Hugo köpte "Calvin Klein"-kalsonger på Wish? Det kan du göra här. Eller vill du läsa om Johanna som beställde 16 speglar från Wish men inte riktigt fick hem det hon hade förväntat sig? Då kan du läsa mer om det här.

Läs även: Rebecka, 21, beställde en laddare från Wish – som började brinna

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du handlat på Wish?
Tack för din röst!