Iowa inför striktare abortlag
Delstaten Iowa har infört en lag som förbjuder abort vid stunden då man kan uppfatta fostrets hjärtslag. - Foto: Montage TT

Ny lag i Iowa kan göra det omöjligt för kvinnor att göra abort

Abort fortsätter vara en kontroversiell fråga på den amerikanska politikens agenda. Nu har delstaten Iowa röstat igenom en lag som kommer göra det i princip omöjligt för kvinnor att göra abort, menar kritiker.


Efter det uppmärksammde målet "Roe versus Wade" 1973 tvingades alla amerikanska delstater införa rätt till laglig abort. Sedan dess har amerikanerna delats i två läger: pro-choice som anser att kvinnan ska ha rätt att själv välja och pro-life där man är för det ofödda barnets rätt till liv. Än idag påverkar frågan politiken och särskilt de senaste åren har abortfrågan varit stor i USA.

Nu har delstaten Iowa röstat igenom en uppmärksammad lag som förbjuder abort efter bara ett par veckors graviditet. Det ska inte vara tillåtet att göra en abort om man kan höra fostrets hjärtslag, rapporterar TT via SVT.

Lagen blir därmed landets striktaste abortlag, men den kan komma att stoppas. För omkring två år sedan försökte delstaterna North Dakota och Arkansas få igenom liknande lagar, men stoppades av en domare.

– Vi lever när hjärtat börjar slå och livet är över när det slutar, säger den republikanska politikern Dawn Pettengil till CBS News enligt SVT.

Iowa gör det olagligt att utföra en abort om man kan uppfatta fostrets hjärtslag. Bild: TT

Iowas nya lag möts av kritiker som menar att det för många kvinnor blir omöjligt att göra abort. De kommer nämligen inte ens veta om att de är gravida innan man kan uppfatta fostrets hjärtslag, som oftast sker runt sjätte veckan.

Lagen kommer dock inte gälla för kvinnor som har utsatts för våldtäkt eller incest, eller i fall där deras liv anses vara i fara.

Hur lagen kommer praktiseras är ännu oklart. Den nya lagen kommer inte kräva att kvinnor som gjort abort ska ställas inför rätta, men det har ännu inte sagts vad som händer med läkaren som utförde aborten.

Bild: TT

President Donald Trump har meddelat att han vid tillfälle kommer tillsätta ännu en konservativ domare i Högsta domstolen. Detta skulle göra det möjligt att riva upp abortdomen från 1973, skriver SVT.

Mer om abortmotståndet i USA

  • Senaten i Tennessee har beslutat att man ska hedra aborterade foster med ett monument. Monumenet som också kommer tillägnas de män och kvinnor som har "blivit offer för abort" kommer resas i Nashville. Senaten röstade igenom förslaget med en klar majoritet, 23-3.
  • På den internationella kvinnodagen, 8 mars, sänkte Mississippi gränsen för abort från 20 veckor till 15 veckor.
  • I februari 2017 sa den amerikanska toppolitikern Justin Humphrey att det ska vara förbjudet att utföra abort utan fostrets pappas skriftliga tillåtelse. Här kan du läsa mer.
  • 2017 gick ett nytt lagförslag (kallat Act 45) igenom i Arkansas som gör det möjligt för familjemedlemmar att stämma en kvinna som överväger att göra abort. Även i fall där det handlar om våldtäkt eller incest.
  • Som protest mot Act 45 skrev demokraten Jessica Farrar, som är senator i Texas, ett eget lagförslag. Förslaget handlar om att män ska böta för varje utlösning som inte sker i en vagina, på en vårdcentral eller ett sjukhus. Läs mer om detta här.
  • Den republikanska politikern Bon Nonini, som är guvernör för Idaho, har tidigare uttryckt att kvinnor som gör abort förtjänar dödstraff, vilket du kan läsa mer om här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du förslaget är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.