Mordet på Urban Höglin och Heidi Paakkonen
Urban Höglin och Heidi Paakkonen mördades när de var på semester på Nya Zeeland. - Foto: Montage TT

Svenska Urban och Heidi försvann under backpackerresa

Det svenska paret Urban Höglin, 23, och Heidi Paakkonen, 21, åkte till Nya Zeeland för att backpacka. Men snart försvann livstecken från paret. De visade sig ha mördats. Nu tror myndigheterna att fel man kan ha suttit dömd för morden.


I april 1989 åkte det värmländska paret Urban Höglin, 23, och Heidi Paakkonen, 21, på semester till Nya Zeeland. Resan blev snart en mardröm. När ingen i maj hade fått något livstecken från det backpackande paret inleddes den största sökinsatsen i Nya Zeelands historia. Polis, militär och allmänhet sökte efter kärleksparet – utan resultat. 

Snart stod det klart att de hade blivit mördade.

Heidi Paakkonen, 21, och Urban Höglin, 24. Bild: TT

Drygt en månad efter parets försvinnande greps David Tamihere som var på flykt efter att ha anklagats för sexuella övergrepp. När polisen dessutom såg att han hade parets bil blev de misstänksamma, och i fängelset vittnade minst en person om att Tamihere hade berättat om morden på svenskarna.

Fastän kropparna inte hade hittats ansåg man att det fanns tillräckligt med bevis för att Tamihere skulle ha mördat paret. 1990 dömdes David Tamihere till livstids fängelse för morden. Han hade tidigare dömts för dråp.

Det var först 1991, året efter Tamiheres dom, som man hittade Urbans kropp. Heidi Paakkonens kropp har aldrig återfunnits, men hennes jacka hittades i ett avlägset skogsområde i närheten av Thames bara några månader efter försvinnandet.

Nu finns det misstankar om att fel man kan ha dömts för morden.

Sattes dit av fängelsekamrat

I förhör har Tamihere erkänt att han stulit Urbans och Heidis bil, men har ända fram till idag förnekat att han dödade paret. Utan kroppar var det dock vittnesuppgifter från tre personer som blev hans fall.

Den stulna bilen. Bild: TT

De tre vittnena var under lång tid anonyma. Det enda man visste var att de alla tre hade suttit i fängelse tillsammans med Tamihere.

Enligt "Vittne C", som man idag vet hette Roberto Conchie Harris, ska Tamihere ha erkänt att han bundit fast Urban Höglin vid ett träd och begått sexuella övergrepp på honom, och därefter våldtagit Heidi Pakkonen. Efter morden ska han ha tagit Urbans klocka och slängt kropparna i havet.

Bild: TT

Tog över 25 år att avslöja dubbelmördaren

När Urban Höglins kropp hittades 1991 i ett skogsområde, med klockan kvar på sin handled, förstod polisen att uppgifterna var falska. 2007 erkände Harris detta för Tamihere, och först 2017 dömdes han till åtta års fängelse för mened. 

Åklagaren Murray Gibson förklarade för tidniStuff att Harris vittnesmål 1990 hade varit övertygande och mycket betydelsefullt för mordrättegången eftersom det då inte fanns några kroppar. 

– Han gjorde det för personlig vinning och för andra fördelar polisen erbjöd honom, som hjälp vid hans ansökan om nåd som skulle behandlas inom kort, sa Gibson till Stuff i höstas.

Det unga paret var förlovade. Bild: TT

Roberto Conchie Harris identitet blev offentlig först nyligen av tidningen New Zealand Herald. Med namnet kom det också fram att Harris tidigare har dömts för dubbelmord. 1983 mördade han paret Carole Anne Pye och Trevor Martin Crossley. Det var efter detta mord som han hamnade på samma fängelse som David Tamihere. 

Mordutredningen kan öppnas upp igen

Under sina tjugo år i fängelse sökte David Tamihere flera gånger om villkorlig frigivning och släpptes till slut fri 15 november 2010. Då hade han fått avslag 13 gånger. Tamihere hävdar fortfarande sin oskuld och har försökt få resning i fallet.

Nya zeeländska myndigheter har kritiserats för att ha hemlighållit Harris identitet under så lång tid. New Zealand Herald avslöjade även namnet på "vittne b", Stephen Kapa, som dog i en bilolycka 1995. Namnet på "Vittne A" har dock ännu inte avslöljats.

David Tamihere hoppas nu att Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kommer upphäva hans dom efter han fortfarande är villkorligt frigiven. Det är oklart om de nya uppgifterna kommer bidra till att mordutredningen öppnas upp på nytt. 

Läs även om "Golden state killer" som har gripits efter 40 år – och visade sig vara polis... och om bevisen som fällde Peter Madsen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Kände du till morden tidigare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 2 december

Bostadspriserna faller kraftigt – lägenhetspriser som 2015

Bostadspriserna fortsätter att falla och är nu nästan ned 15 procent sedan förra vårens pristopp. Och nedgången kan fortsätta – trots räntepaus från Riksbanken. En chockhöjning av bostadsrättsavgifterna kan pressa priserna ännu mer.

Spionsatellit i omloppsbana – Nordkorea hotar

Sydkorea bekräftar att landets första militära spionsatellit har nått jordens omloppsbana efter en lyckad uppskjutning och uppger att man fått kontakt med satelliten.

Trosa: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Fullt utvecklad brand i restaurang", skriver polisen på sin hemsida.

Försökte fly polis i Söderhamn – körde av vägen och omkom

1 timme sedan
En man omkom när han körde ifrån polisen i Söderhamn på fredagskvällen.

20 länder ska tredubbla kärnkraften

1 timme sedan
Sverige och ett stort antal andra länder har enats om att tredubbla energin från kärnkraft. Initiativet är en del för att nå nettonollutsläpp till 2050.