Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu är det klart! Irländarna röstade för abort

- 26/05/2018, 20:28 -

I fredags fick Irlands invånare rösta för eller emot aborträtt. Under lördagen stod det klart. Ja-sidan fick flest röster och regeringen kan nu föreslå en lagändring, som bland annat skulle innebära fri abort fram till tolfte veckan.

Under fredagen fick befolkningen på Irland rösta för eller emot att abort ska bli lagligt. Under lördagen räknades rösterna och det stod klart att nej-sägarna förlorade. 

Irland har tidigare varit ökänd för att vara ett land med stränga abortlagar. Abort kunde endast godkännas ifall den gravidas liv var i fara. Inte ens p-piller har varit lagliga. En person som ändå gjorde en olaglig abort kunde få upp till 14 år i fängelse.

Efter att en kvinna i 32-års åldern dött av ett missfall – efter att ha blivit nekad abort började personer började personer på Irland protestera. Som sedan ledde till en omröstning. 

Har du inte hängt med i svängarna kring Irlands abortlagar eller omröstningen? Då kan du läsa mer om det här.

Irland aborträtt
Bildkälla: TT

Hela två tredje delar röstade för en abortlag som gör det möjligt för kvinnor att göra abort, lagligt, upp till vecka 12. I Sverige har personer rätt till abort upp till vecka 18.

– Det är en historisk dag, och en fantastisk dag för demokratin, säger Irlands premiärminister Leo Varadkar och fortsätter:

– Man har sagt till kvinnor, "Ta planet, ta båten". Idag, så säger vi "ta vår hand". Man har sagt till kvinnor att får klara sig själva. Idag, så säger vi att vi hjälps åt.

Unga väljare föredrog ja-sidan

Av de yngre väljarna, mellan åldrarna 18 och 24, så var stödet för en friare lagstiftning oerhört stort. Hela 87 procent röstade ja, enligt en omröstning i Irish Times. Medan många äldre var mer benägna att rösta emot ett avskaffat förbud.

Förväntas bli lag i slutet av året

Premiärminister Leo Varadkar och hälsominister Simon Harris berättar att de nu förväntar sig att lagstiftningen kommer att skrivas ihop och bli publicerad runt slutet av juli. Lagen kommer sedan att implementeras i slutet av året.


TV: Nu får kvinnor inte göra abort i USA – om fostrets hjärtslag hörs

Läs också om sju lögner som spridits om abort

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vad tycker du om resultatet i omröstningen?