Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kanada legaliserar cannabis - då blir det lagligt

Nyheter | 19/06/2018 16:48

Kanada blir i höst det andra landet att tillåta cannabis för privatbruk. Detta efter att det kanadensiska underhuset sagt ja med 205 röster mot 82.

Det har stått klart sedan en tid tillbaka att Kanada ska legalisera drogen cannabis. Detta efter att senaten accepterade förslaget om att legalisera cannabis för vardagligt bruk. Nu när underhuset i en officiell omröstning enats om att röstat ja till förslaget närmar sig Kanada full legalisering av drogen cannabis.

Bill Blair som är regeringspartiet, det vill säga, Liberalernas ansvarige i cannabisfrågan har kommenterat underhusets historiska beslut för medierna i Ottawa.

– Vi ser nog framför oss ett datum då det implementeras någon gång i början av september, kanske mitten av september, förklarade Bill Blair.

Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau som i ett vallöfte lovade att cannabis skulle bli lagligt har tidigare kommenterat legaliseringen för AFP. 

– Det finns mycket intresse bland våra allierade för vad vi gör. De inser att det regelverk som funnits inte hindrat unga från att få enkel tillgång till cannabis.

Trudeaus som själv avslöjat att han rökt marijuana även i vuxenålder har som önskemål att man genom legalisering kan göra en svartmarknad till en vitmarknad. 

När Kanada lagför legaliseringen av cannabis så kommer även mer pengar att strömma in till den kanadensiska statskassan. Myndigheten Statistic Canada har räknat ut att omsättningen för cannabis per år kommer att landa på 5,7 miljarder dollar, det vill säga 38 miljarder kronor, skriver Svenska dagbladet. 

Det enda som står i vägen för att cannabis ska legaliseras nu är att senaten först ska rösta ja samt att generalguvernören ska ge sitt samtycke för att lagförslaget ska kunna träda i kraft. 

Kanada har sedan tidigare accepterat cannabis för medicinskt bruk men i och med den nya lagen så blir det även tillåtet att odla, använda samt sälja drogen privat. Men likt tobak och alkohol kommer det att vara strikt reglerat. Det innebär att man som högst får odla fyra plantor hemma, det personliga innehavet får inte överstiga 30 gram och försäljningsställen måste bli godkända av myndigheterna. 

Om du har förhoppningar att ett liknande beslut skulle komma till Sverige får du nog tänka om. Istället har socialminister Annika Strandhäll tidigare sagt att hon vill ha en bredare politk med "hårdare tag" mot droganvändning.

Tycker du att Sverige borde legalisera cannabis?