Förhandlingar med kaparna avbröts

Richard Phillips fortfarande gisslan.


Förhandlingarna om den amerikanske kaptenen som hålls gisslan av pirater i en liten båt utanför Somalias kust, har kollapsat.

De bröt samman när amerikanerna krävde att piraterna ska gripas när kaptenen släpps.

Det rapporterar The New York Times på nätet.

Kaptenen Richard Phillips har varit gisslan sedan i onsdags, när det containerfartyg han var befäl på attackerades. Det danskägda Maersk Alabama, ett fraktfartyg med 5 000 ton FN-bistånd avsett för afrikanska flyktingar, kapades av fyra pirater.

Tidningen citerar en somalisk källa, som berättar att förhandlingarna med en grupp byäldste och släktingar bröt samman ett par timmar efter att piraterna beskjutit ett mindre fartyg från den amerikanska flottan, som försökte närma sig livbåten i Indiska oceanen.

Fartyget återvände till området, där jagaren USS Bainbridge befinner sig efter att piraterna skjutit varningsskott, säger en amerikansk militärkälla.

Tidningen skriver att fartyget inte besvarade elden, då man inte ville att situationen skulle eskalera.

– Byäldste åkte och piraternas släktingar ville lösa konflikten med förhandlingar på traditionellt somaliskt vis. De vill ha fri lejd och kräver ingen lösesumma, sade talesmannen för Östafrikanska sjöfarares assistansprogram, Andrew Mwangura, på lördagen.

Det USA-flaggade fartyget anlände på lördagen till hamnstaden Mombasa i Kenya. Den amerikanska besättningen tvingas stanna kvar ombord under tiden FBI genomför sin utredning.

Eftersom fartyget har utsatts för en piratattack betraktas fartyget som brottsplats.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna efter skottlossning

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

2 timmar sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.