Spänt dödläge i gisslandrama

Kapardramat i Indiska oceanen intensifierades i dag.


Kapardramat i Indiska oceanen intensifierades på fredagen.

En amerikansk sjökaptens flykt från somaliska pirater misslyckades, medan den militära upptrappningen ökade.

Samtidigt släpptes ett kapat norskt fartyg.

Piraterna som hållit Maersk Alabamas amerikanske sjökapten Richard Phillips som gisslan i en livbåt sedan i onsdags, krävde på fredagen två miljoner dollar i lösen. Det uppgav en tidigare tillförlitlig piratkälla i den somaliska hamnstaden Haradhere.

Ett tyskt fartyg som kapats tidigare fördes också närmare den plats där gisslandramat med andra pirater pågår.

– Vi vet att amerikanerna inte kommer att förstöra det tyska fartyget och dess utländska besättning, sade den anonyma piratkällan.

USA förstärker

Samtidigt förstärkte USA den militära närvaron på plats runt 50 mil utanför Somalias kust. Fregatten USS Halyburton anslöt sig till jagaren USS Bainbridge som håller till nära den fritt drivande livbåten där kaptenen hålls gisslan. Dödläget följde på det dramatiska flyktförsöket natten till fredagen, när kaptenen hoppade i vattnet för att simma till närmaste amerikanska fartyg men hejdades av piraterna.

– Vi är inte rädda för amerikanerna. Vi kommer att försvara oss om vi blir anfallna, sade en av piraterna på satellittelefon.

USA har hittills valt att inte använda militärt våld. Den amerikanske befälhavaren William Gortney underströk att målet nu var förhandlingar.

Kemikalietanker släppt

USS Bainbridge och ett medföljande flygplan hindrar piraterna att flytta över kaptenen till en större båt från livbåten, som driver omkring efter att ha fått slut på bränslet. Två båtar fullastade med beväpnade pirater rapporteras befinna sig i området men vågar inte närma sig de amerikanska krigsfartygen.

På fredagen släppte somaliska kapare den norska kemikalietankern Bow Asir; enligt uppgift mot en lösen på 2,4 miljoner dollar. Bow Asir kapades för två veckor sedan.

Under dagen stormade franska kommandosoldater en segelbåt där fyra vuxna och ett barn hållits som gisslan. En av besättningsmedlemmarna och två pirater dödades vid räden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!