Piratledare varnar för "katastrof"

Alla försök att frita Richard Phillips kommer att sluta i "katastrof".


Piraterna som håller den amerikanske kaptenen Richard Phillips gisslan i en livbåt säger att de tänker flytta honom till en annan båt. De varnar för att alla försök att frita honom kommer att sluta i "katastrof", rapporterar AFP.

– Vi tänker överföra gisslan till ett av våra fartyg som våra vänner håller, sade piratkaptenen Abdi Garad till AFP.

Bara fyra pirater vaktar Phillips på livbåten. Om han flyttas till en större båt blir det svårare för amerikansk militär att frita honom.

I fredags stormades en kapad lyxjakt i Indiska oceanen av franska specialstyrkor, med följden att två pirater och en gisslan dödades.

– Jag är rädd att den här historien kommer att leda till katastrof, för det tar för lång tid och vi har information om att amerikanerna planerar en fritagning som den franska kommandostyrkan gjorde, sade Garad.

Flera amerikanska krigsfartyg finns på plats vid livbåten och förhandlar med kaparna, som vill ha två miljoner dollar och fri passage till den somaliska kusten.

Somaliska byäldste och släktingar till piraterna som håller sjökapten tänker ta sig till platsen och medla, uppger en organisation för sjötrafik i Östafrika enligt Reuters.

– De vill lösa detta på traditionellt somaliskt vis med förhandlingar. De vill bara ha fri lejd för piraterna, ingen lösesumma. De hoppas på garantier från USA:s flotta, säger talesmannen Andrew Mwangura.

Den fångne sjökaptenen Richard Phillips försökte fly genom att hoppa överbord och simma till närmaste amerikanska fartyg under natten till i fredags, men piraterna hann upp honom.

Hans danskägda fartyg Maersk Alabama kapades i onsdags, men Phillips övertygade piraterna att ta honom med sig och släppa besättningen, som tog tillbaka kontrollen över fartyget. Maersk Alabama var på väg till Kenya med matbistånd.

Somaliska pirater försökte i dag även att kapa ett Panamaregistrerat fraktfartyg i Adenviken men jagades bort, uppgav Natopersonal.

Piraterna besköt fartyget, och bland annat träffades kaptenens hytt av en granat som dock inte exploderade. Natopersonal ombord på ett portugisiskt militärt eskortfartyg sade att åtta beväpnade pirater tog sig ombord men gav upp kapningsförsöket när fraktfartygets besättning sprutade vatten på dem.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!