Källor: Nato oenigt om Fogh

Turkiet rubbar maktbalansen i Nato.


Diplomatiska källor uppgav i kväll att Natoländerna inte kunnat enas om att utse Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen till ny generalsekreterare i försvarsalliansen. Turkiet har satt sig på tvären.

– Diskussionen fortsätter i morgon, sade en diplomat.

Anders Fogh Rasmussen har fått stöd av Natos mäktigaste europeiska länder och USA, men det räcker med att ett medlemsland sätter sig på tvären och det har Turkiet gjort.

Efter att ha återvänt från G20-mötet i London uttalade sig Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan för journalister.

– Varför måste vi fastna för ett enda namn? Finns det inga andra alternativ? undrade Erdogan. Han tillade att Turkiet vill finna en annan person som är lämplig för uppdraget.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade dock att valet av den nye generalsekreteraren skulle ske i dag (fredag), då de 28 stats- och regeringscheferna skulle äta middag i tyska Baden-Baden.

– Hur kan de som inte bidrar till fred göra det i framtiden? Det här skapar naturligtvis ett frågetecken för oss och som en följd av det här frågetecknet intar jag personligen en negativ hållning, sade Erdogan tidigare på en presskonferens i London.

När han senare ombads av journalister att klargöra om detta även är den officiella turkiska linjen svarade Erdogan:

– Jag har uttryckt min personliga inställning, men jag gjorde det som premiärminister.

Att en kurdisk tevekanal som kopplats till den terrorstämplade PKK-gerillan har sin bas i Danmark är stötande för Turkiet.

– Trots att vi bett honom stoppa den, så kunde eller ville han inte, sade Erdogan enligt Reuters.

Turkiet, en sekulär stat med huvudsakligen muslimsk befolkning, upprördes liksom den övriga islamiska världen över att Fogh försvarade Jyllands-Postens publicering av Muhammed-karikatyrerna hösten 2006.

– Vi upplevde en karikatyrkris och vi gav honom rådet att bjuda in de muslimska ländernas ambassadörer och förklara situationen, diskutera hur man kunde övervinna den svåra situationen, och han gav fortfarande inget positivt svar, sade Erdogan.

Försvarsalliansen firar sitt 60-årsjubileum med en stor tillställning i de tre gränsstäderna Strasbourg, Kehl och Baden-Baden på ömse sidor om Rhen, symboler för den fransk-tyska försoningen efter andra världskriget.

USA:s president Barack Obama åkte till toppmötet med förhoppningen att vinna ökat stöd för insatserna i Afghanistan, där talibanrebellerna är på frammarsch.

Sedan Albanien och Kroatien välkomnats som nya medlemmar tar Natos utvidgning paus. I stället ska alliansen satsa på bättre förbindelser med Ryssland.

Tiotusentals poliser stod rustade för mer kravaller vid den tysk-franska gränsen. Över 300 demonstranter satt bakom galler efter sammanstötningar i går.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.