Torsdag 9 Dec
Stockholm

Hunden Ruby åt chokladkakor – dog 8 dagar senare

Kaka och hund
Hunden Ruby åt chokladkakor – dog 8 dagar senare. Foto: Christine Olsson/TT, Facebook

Det var xylitol i kakorna för att ägaren ville minska sitt sockerintag. Ämnet är giftigt för hundar och Rubys liv gick inte att rädda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hunden Ruby, en ungersk vizsla, lyckades stjäla två chokladkakor som innehöll xylitol, ett slags sötningsmedel. Ämnet är giftigt för hundar och kan leda till leversvikt. 36 timmar senare blev Ruby sjuk och under den kommande veckan försämrades hennes tillstånd. 

Ägaren Kate Chacksfield, 51, blev förkrossad när Ruby dog åtta dagar senare – även att Kate spenderade över 100 000 kronor i ett försök att rädda hennes liv. 

Nu vill Kate höja medvetenheten att det är farligt för hundar att konsumera naturliga sötningsmedel. 

– Jag gjorde kakorna med xylitol för att minska mitt egna sockerintag, berättar Kate för brittiska Metro.

Men Ruby lyckades äta ett par kakor när ägaren var ute i trädgården. När hennes tillstånd försämrades togs hon till The Royal Veterinary Collage, i London, men dog av leversvikt och en misstänkt stroke. 

– Det var först efter några dagar som hon började kräkas och jag fick ta henne till veterinären. Jag hade ingen aning om att sötningsmedel kunde vara så farligt för hundar. Vi har haft Ruby sen hon var valp och jag känner mig helt vilsen utan henne.

Ruby togs till veterinären, men hennes liv gick inte att rädda. Bildkälla: Facebook

Xylitol finns i bland annat i vissa sockerfria produkter, tuggummi, jordnötssmör och choklad. Kate berättar att det räcker med mindre än en tesked för att orsaka leversvikt på en hund som är lika stor som en labrador. 

– Vi gjorde allt vi kunde för att rädda Ruby – hon var så älskad och alla saknar henne extremt mycket. Vi hoppas kunna rädda andra hundar från att behöva gå igenom vad Ruby gick igenom med  att höja medvetenheten hur farligt xylitol är för hundar, berättar Kate för brittiska Metro.

Vill du läsa mer om hundar?

Nyheter24 har skrivit om 9 saker som din hund inte ska äta. Är du osäker vad din hund kan äta går det läsa mer om det här.

Du kanske också vill läsa om 10 saker din hund inte ska leka med. Då kan du läsa mer om det här.

Har du hund?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela