Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

10 saker du aldrig ska låta din hund leka med

- 12/08/2018, 18:23 -

Har du hund? Då vet du hur mysigt det kan vara att gå ut i naturen och leka, men det finns vissa saker ni kanske borde låta bli att leka med.

Att ha en fyrbent älskling bidrar med så mycket glädje, kärlek och lek i livet. Men det finns flera saker du borde undvika din hund att leka med. 

En av de sakerna är tennisbollar, något som Nyheter24 tidigare skrivit om. Anledningen till det är för luddet på tennisbollen kan leda till att din hunds tänder slipas ner och skadar din hunds tandhälsa. 

Det finns några andra saker som kan innebära en viss fara för din hund när det kommer till saker att leka med. 

Förra året röstades Väsby Djursjukhus fram som årets djurklinik och Nyheter24 har pratat med Marie Jury som är veterinär där. 

1. Stenar

Det kan nöta ner tänder, fastna i tarmen och kan även orsaka magsår. 

2. Kottar

Det kan också fastna i tarmarna och det finns en kvävningsrisk. 

3. Fiskekrokar

Det kan fastna i munnen, svalg och hals. 

4. Märgben

Det kan leda till förstoppning för många hundar, det kan fastna i underkäken även om det är bra för tänderna. 

5. Pinnar

Det kan leda till att din hund får stickskador. 

6. Pingisbollar

Även här finns det en kvävningsrisk. 

Leker du med din hund ute i naturen så kan det även vara bra att vara extra uppmärksam om till exempel din hund skulle leka med en huggorm, eftersom det kan leda till giftiga bett. Men också getingar, något som kan leda till en akut allergisk reaktion. Katter kan också skada din hund, om den till exempel skulle riva eller bitas. 

– Men generellt kan vilken leksak som helst vara en fara om hunden tuggar sönder den i bitar och sväljer. Eller om den är för liten för då finns det en kvävningsrisk och det kan även fastna i tarmarna. Eller om det är något som sväller av vatten och blir större som tamponger, kottar, öronproppar och skumgummibollar, berättar Jury för Nyheter24 och fortsätter: 

– Är det något som är trådliknande så kan det då fastna i tarmen och tarmen trär upp sig på det främmande föremålet, som garnnystan, ryamatta, koppel, bälte och leksaker med mycket trådar i sig som hunden eller katten sliter loss. 

Jury har även några råd att tänka på när det kommer till att låta din hund leka med leksaker. Det är att alltid ha koll på din hud och välja leksaker med omsorg som är i rätt storlek och material. 

– Undvik också att belöna beteende som inte är önskvärt som att bära sten, kotte eller jaga getingar och katter.

Du kanske också vill läsa om 9 saker som du aldrig ska låta din hund äta. Då kan du läsa mer om det här.

Mår din hund psykiskt dåligt? Här kan du läsa om tecknen du måste hålla koll på.