Kvinnor i niqab. Till höger siluetten av en ung kvinna.
"Heba" från Uddevalla vill tillbaka till Sverige. - Foto: AP

"Heba", 22, anslöt sig till IS – nu vill hon till Sverige

För tre år sen rymde hon hemifrån och reste frivilligt till Syrien. Men nu vill hon tillbaka till Sverige, eftersom hennes son ska få en framtid.


Nu träder ännu en svensk IS-resenär fram och vill få hjälp att komma hem till Sverige. Den här gången är det "Heba", 22 år gammal, från Uddevalla, som pratat med Expressen. 

Hon säger att hon rymde hemifrån medan hon fortfarande gick på gymnasiet, och trots att hon planerade resan noga och reste via Turkiet, skyller hon på att det var hennes blivande man som fick henne att åka. 

Hon och hennes man anslöt sig senare till Islamiska Staten, den kanske värsta mördarsekt i modern tid. Men när terroristerna skulle mörda människor på torget stannade Heba hemma. Hon ville inte se på – men hon visste mycket väl vad som pågick. 

– Jag ber Sverige om förlåtelse. Jag har gjort fel, säger hon till Expressen.

Mannen dog för ett år sen i en flygattack, och Heba, som egentligen heter något annat, är fast i kurdiska fånglägret Al Hawl. 

– Jag hoppas att jag får komma tillbaka till Sverige. Men jag hörde att Sverige inte vill ha oss, säger hon till Expressen. 

Och trots att hon helt frivilligt åkt ner för att stötta terrorrörelsen anser hon nu att det är dags för henne att komma tillbaka till Sverige.

– Min son är bara ett år gammal. Jag vill att han ska få en bra framtid, säger hon till Expressen

Vad kommer hända med IS-svenskarna?

Debatten om de svenska IS-medlemmarna går het just nu i Sverige, allt eftersom de sista fickorna av Islamiska Staten förintas i Syrien. 

Justitieminister Morgan Johansson vill ha en internationell tribunal som reder ut Islamiska Statens brott mot mänskligheten, något Liberalernas Joar Forssell också vill

Moderaterna vill att de svenskar som rest till Syrien för att gå med i IS ska fråntas sina svenska medborgarskap. Men för det krävs en grundlagsändring, och det kommer ta minst fyra år att få igenom. 

Det är också oklart exakt vad som kan och inte kan göras med hänsyn till internationell rätt, men statsminister Stefan Löfven har varit tydlig med att Sverige inte ska hjälpa några IS-resenärer tillbaka till Sverige. 

– De människor som har åkt dit har gjort det mot inrådan från staten, mot de råd utrikesdepartementet har gjort. Då kan inte Sverige sedan komma och ställa upp med konsulär hjälp. Det kommer inte att ske, har statsministern sagt till Aftonbladet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.