Måndag 26 Jul
Stockholm

Hiv-smittad man i Storbritannien friskförklarad

Läkare med provrör, två medicintuber.
Stora medicinska framsteg har gjorts inom forskingen om AIDS och hiv. Foto: Pixabay / Tomas Oneborg SvD/TT

En hiv-smittad man i Storbritannien har mirakulöst blivit friskförklarad från sjukdomen. Detta är det andra fallet i historien då någon blivit frisk efter att ha ådragit sig viruset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En man som testats positiv för hiv i Storbritannien har nu konstaterats friskförklarad. Den historiska händelsen har gjort att mannen blivit blott den andra personen i historien som friskförklarats från viruset, skriver SVT.

– Det finns inget virus kvar som vi kan mäta. Vi hittar ingenting, säger professor Ravindra Gupta vid University College i London, som lett mannens behandling, skriver SVT.

Mannen slutade ta sina hiv-läkemedel. Bildkälla: Tomas Oneborg SvD/TT

Hur blev då mannen frisk?

Jo – mannen genomgick för tre år sedan en benmärgstransplantation där han fick benmärg från en hiv-resistent patient. För 18 månader sedan slutade mannen ta sina antiretrovirala läkemedel, som han använde för bekämpa sin sjukdom.

Och nu när läkarna tittade efter så fanns det då alltså inga spår. 

Vill förbli anonym

Den numera friskförklarade patienten som kallas för Londonpatienten vill i nuläget förbli anonym. Han ska ha bett det medicinska teamet att inte avslöja hans ålder, namn, nationalitet eller andra privata uppgifter om honom.

Finns kopplingar mellan Londonpatienten och den så kallade Berlinpatienten

Vi har tidigare skrivit om amerikanaren Timothy Brown, även känd som Berlinpatienten, som var den första personen som blev friskförklarad från hiv-viruset. Här kan du läsa mer om det!

Spännande nog så finns det tydliga kopplingar mellan de två fallen. Båda två fick nämligen benmärgstransplantationer av donatorer med mutationer i den så kallade CCR5-genen.

Det är ännu oklart om det är detta som faktiskt fått patienterna att bli friska från viruset. Men skulle det vara så skulle tillfrisknandet av patienterna ses som ett bevis att vi en dag kommer att kunna bota AIDS, men inte på att ett botemedel mot hiv har hittats.

– Vi behöver förstå om vi kan spruta in den här CCR5-mutationen i personer med hiv, vilket vi kanske skulle kunna med genterapi, säger Ravindra Gupta, skriver SVT.

Det här är HIV:

Hiv är ett virus som påverkar människans immunförsvar. Det vanligaste sättet att få hiv är genom oskyddat samlag.

Symtom

Det är vanligt att inte få några symtom av hiv. Det är faktiskt så att du kan ha viruset utan att märka av det. Däremot brukar en del få tidiga symtom som kan komma två till tre veckor efter att du ådragit dig viruset.

Symtomen brukar likna en vanlig influensa med feber, ont i halsen, värk i kroppen, ljusröda utslag på ryggen och bröstet.

Dessa symtom brukar gå över efter ett par veckor. Men du kan sen ha sjukdomen i kroppen i flera år utan att du märker av den.

Behandling

Det finns effektiv behandling att få vid hiv, den består av så kallade antivirala mediciner. Däremot finns det inget botemedel för hiv.

Källa: UMO.se / hiv-sverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela