Abort Norge
Norge har beslutat om nya regler kring abort. - Foto: Francisco Seco/TT, Teigen, Trond Reidar/TT

Norge stramar åt abortlagen – så blir förändringen

Frågan kring abort är en het diskussion i grannlandet Norge. Detta efter att regeringspartierna tidigare under fredagen kom överens om att strama åt lagen – som varit oförändrad sedan 1976.


Aborträtten har varit en otroligt omdiskuterad fråga det senaste året.

Efter att Alabama i USA införde världens strängaste abortlag, där regeln omfattar ett totalförbud mot aborter, har nu ett beslut i vårt grannland Norge väckt starka reaktioner kring frågan.

Varit oförändrad i över 40 år

Det var under natten till fredagen som det norska partiet Kristelig Folkeparti fick igenom sitt förslag om att strama åt abortlagen, som varit oförändrad sedan 1976. Resultatet blev 105 ledamöter som röstade för åtstramningen, medan 64 röstade emot. Alla ledamöter som röstade för förändringen av lagen var representanter från regeringspartierna.

Lagen har sedan 1976 inneburit att fri abort ska vara tillåtet till och med vecka 12, men att det från och med vecka 12 till 18 behövs ett godkännande från en nämnd först, förklarar Expressen.

Behöver godkännande från abortnämnd

Den nya lagen gäller då kvinnan bär på fler än ett foster och då inte kommer kunna ta beslutet att abortera bort ett av dem. Det kommer nämligen behövas tillåtelse från en abortnämnd.

Erna Solberg är Norges statsminister, som under de senaste åren suttit med en minoritetsregering. Kristelig Folkeparti har fungerat som ett stödparti för Solbergs regering, men som tidigare har hotat med att byta sida.

Ett sätt att behålla regeringsmakten

Efter lagförändringen har det riktats stark kritik mot Solberg, då många anser att detta endast är ett sätt för henne att behålla makten.

– Flera hoppas att minnet av Erna Solberg ska vara att hon klarade att skapa en borgerlig regering med fyra partier. Men det som blir är att Erna Solberg är villig att göra vad som helst för att behålla makten och till och med förhandla bort grundläggande rättigheter, säger Arbetarpartiets biträdande Hadia Tajik till Dagbladet, rapporterar norska VG.

Hadia Tajik, Arbetarpartiet. Bildkälla: Berit Roald/TT

Ilska från demonstranter

Efter partiernas diskussioner väcktes starka reaktioner runt om i Norge. Vid Stortinget i Oslo samlades flera demonstranter för att visa sin ilska och rädsla inför den nya lagen. 

Demonstranter samlades utanför Stortinget i Oslo efter lagförändringen. Trond Reidar Teigen/TT

– Det här är ett angrepp mot mig, min dotters och alla kvinnors rättigheter, förklarade en av demonstranterna Sonia Arisland till VG, som i protest hade klätt sig i den rödvita dräkten från den välkända och kontroversiella serien "Handmaid's Tale".

"Tillbakasteg för kvinnors självständighet"

Hadia Tajik är inte den enda som menar på att beslutet är ett sätt för Solberg att behålla makten. Arbetarpartiets hälsopolitiska taleskvinna Ingvild Kjerkol är enig i det som Tajik säger.

– Nu måste fler kvinnor än tidigare behöva förhandla med abortnämnder. Det är ett tillbakasteg för kvinnors självständighet, vilket Erna Solberg enkelt förhandlade bort för att behålla regeringsmakt, förklarar hon för Dagbladet, enligt VG.

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.