Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Juli: Den varmaste månaden globalt någonsin – skapar oro

- 05/08/2019, 16:38 -

Juli 2019 blev den varmaste månaden någonsin uppmätt på en global nivå, detta enligt den Europeiska miljöbyrån (EEA). Nu berättar FN:s generalsekreterare om sin oro över siffrorna.

Under en presskonferens på söndagen meddelade FN:s generalsekreterare António Guterres att årets julimånad var den varmaste någonsin uppmätt. Detta sedan tillförlitliga mätningar startade i slutet av 1800-talet. Och han menar att höjningen inte är normal:

"Vi har alltid upplevt varma somrar. Men det här är inte somrarna från vår ungdom. Det här är inte din farfars somrar", sa Guterres på presskonferensen. 

Tydlig ökning 

Detta års juli har haft en genomsnittlig temperatur som ligger 0.04 grader högre än det tidigare julirekordet från 2016. Då bidrog även väderfenomenet "El Niño", en varm ström som uppstår vid Sydamerikas västra kust och sedan sprids längs Ekvatorn, till det extraordinärt höga temperaturerna.

António Guterres
FN:s generalsekreterare António Guterres. Bildkälla: Kamran Jebreili/AP

Ökningen detta års julimånad är enligt EEA 0,56 grader högre än det som var genomsnittet mellan 1981 och 2010. Om man jämför med förindustriella tider är genomsnittet hela 1,2 grader högre, skriver 
The Washington Post

Värmerekord på flera 

Inte bara juli var ovanligt varmt i år på en global skala, det var även detta års junimånad – även denna slog värmerekord i hänsyn till månaden. Det här går i linje med de skyhöga temperaturer som setts på olika håll i världen. Till exempel hade Paris ett värmerekord med hela 44,3 grader i juni, det kan du läsa mer om här.  

Andra platser som slagit tidigare värmerekord är Belgien, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. En trend som får Gutteras att höja ett varningens finger:

"Om vi inte gör något åt klimatförändringarna nu, är dessa extremväder bara toppen på isberget. Och det isberget smälter dessutom i ett högt tempo", säger han på presskonferensen.

Läs även: 11 miljarder ton is smälte på Grönland – under ett dygn