Juli: Den varmaste månaden globalt någonsin – skapar oro
Juli 2019 blev den varmaste månaden någonsin uppmätt på en global nivå, detta enligt den Europeiska miljöbyrån (EEA). Nu berättar FN:s generalsekreterare om sin oro över siffrorna.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Under en presskonferens på söndagen meddelade FN:s generalsekreterare António Guterres att årets julimånad var den varmaste någonsin uppmätt. Detta sedan tillförlitliga mätningar startade i slutet av 1800-talet. Och han menar att höjningen inte är normal:
"Vi har alltid upplevt varma somrar. Men det här är inte somrarna från vår ungdom. Det här är inte din farfars somrar", sa Guterres på presskonferensen.
Tydlig ökning
Detta års juli har haft en genomsnittlig temperatur som ligger 0.04 grader högre än det tidigare julirekordet från 2016. Då bidrog även väderfenomenet "El Niño", en varm ström som uppstår vid Sydamerikas västra kust och sedan sprids längs Ekvatorn, till det extraordinärt höga temperaturerna.
Ökningen detta års julimånad är enligt EEA 0,56 grader högre än det som var genomsnittet mellan 1981 och 2010. Om man jämför med förindustriella tider är genomsnittet hela 1,2 grader högre, skriver
The Washington Post.
Värmerekord på flera
Inte bara juli var ovanligt varmt i år på en global skala, det var även detta års junimånad – även denna slog värmerekord i hänsyn till månaden. Det här går i linje med de skyhöga temperaturer som setts på olika håll i världen. Till exempel hade Paris ett värmerekord med hela 44,3 grader i juni, det kan du läsa mer om här.
Andra platser som slagit tidigare värmerekord är Belgien, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. En trend som får Gutteras att höja ett varningens finger:
"Om vi inte gör något åt klimatförändringarna nu, är dessa extremväder bara toppen på isberget. Och det isberget smälter dessutom i ett högt tempo", säger han på presskonferensen.
Läs även: 11 miljarder ton is smälte på Grönland – under ett dygn