Julimanad-varmaste-nagonsin
Julimånad varmaste någonsin - Foto: Pixabay, Pixabay

Juli: Den varmaste månaden globalt någonsin – skapar oro

Juli 2019 blev den varmaste månaden någonsin uppmätt på en global nivå, detta enligt den Europeiska miljöbyrån (EEA). Nu berättar FN:s generalsekreterare om sin oro över siffrorna.


Under en presskonferens på söndagen meddelade FN:s generalsekreterare António Guterres att årets julimånad var den varmaste någonsin uppmätt. Detta sedan tillförlitliga mätningar startade i slutet av 1800-talet. Och han menar att höjningen inte är normal:

"Vi har alltid upplevt varma somrar. Men det här är inte somrarna från vår ungdom. Det här är inte din farfars somrar", sa Guterres på presskonferensen. 

Tydlig ökning 

Detta års juli har haft en genomsnittlig temperatur som ligger 0.04 grader högre än det tidigare julirekordet från 2016. Då bidrog även väderfenomenet "El Niño", en varm ström som uppstår vid Sydamerikas västra kust och sedan sprids längs Ekvatorn, till det extraordinärt höga temperaturerna.

FN:s generalsekreterare António Guterres. Bildkälla: Kamran Jebreili/AP

Ökningen detta års julimånad är enligt EEA 0,56 grader högre än det som var genomsnittet mellan 1981 och 2010. Om man jämför med förindustriella tider är genomsnittet hela 1,2 grader högre, skriver 
The Washington Post

Värmerekord på flera 

Inte bara juli var ovanligt varmt i år på en global skala, det var även detta års junimånad – även denna slog värmerekord i hänsyn till månaden. Det här går i linje med de skyhöga temperaturer som setts på olika håll i världen. Till exempel hade Paris ett värmerekord med hela 44,3 grader i juni, det kan du läsa mer om här.  

Andra platser som slagit tidigare värmerekord är Belgien, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. En trend som får Gutteras att höja ett varningens finger:

"Om vi inte gör något åt klimatförändringarna nu, är dessa extremväder bara toppen på isberget. Och det isberget smälter dessutom i ett högt tempo", säger han på presskonferensen.

Läs även: 11 miljarder ton is smälte på Grönland – under ett dygn

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.