Orangutanger upptäckta på Borneo

- 13/04/2009, 17:03 -

Upptäckten ger naturskyddare hopp om att arten ska kunna överleva.

En tidigare okänd population av sällsynta orangutanger har upptäckts i skogarna på indonesiska Borneo. Upptäckten ger naturskyddare hopp om att arten ska kunna överleva.

Upp till 5 000 hotade orangutanger tros leva i bergstrakter i provinsen Östra Kalimantan där en expedition i december fann 219 orangutangers boplatser, uppger forskaren Erik Meijaard på den USA-baserade naturskyddsorganisationen Nature Conservancy.

Orangutangerna hade byggt sovplatser av grenar och löv i träden. Fyndet av boplatserna tyder på att det kan finnas från flera hundra till flera tusen orangutanger i det 2 500 kvadratkilometer stora området enligt Meijaard.

– Vi är väldigt glada över den nya upptäckten. Vi anser att det är en viktig upptäckt eftersom vi har identifierat ett nytt område där orangutanger kan påträffas, säger Nardiyono som ledde naturskyddsorganisationens expedition.

Enligt Nardiyono har organisationen tagit kontakt med de lokala myndigheterna för att göra området fredat för orangutanger. Han tror att orangutangerna flydde till området som ligger i distrikten Östra Kutai och Berau när stor skogsbränder drabbade Kalimantan 1997 och 1998.

– Vi såg en familj bestående av tre orangutanger under färden, en hona, hennes unge och en hanne. Hannen var arg på oss, knäckte grenar och kastade dem mot oss, säger Nardiyono.

Meijaard säger att orangutangerna som upptäcktes i Östra Kalimantan tillhör underarten Pongo pygmaeus morio. Den är känd för sin mörka svartbruna päls.

Jämfört med andra arter kan de anpassa sig bättre till svåra situationer. De kan överleva i timmerskogar, säger Meijaard och syftar på skogar där avverkning skett.

– De har starka käkar och kan äta bark och blad. De har mindre hjärnor, vi skämtar alltid om att de är dumma, tillägger han.

Det finns uppskattningsvis 50 000 vilda orangutanger. Omkring 80 procent av dem finns i Indonesien och 20 procent i Malaysia enligt Nature Conservancy.

Skrivet av: