Torsdag 13 Maj
Stockholm

Schimpans mörbultar bin för honung

Beväpnade med pinnar går aporna till attack för den gyllene substansen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vi vet alla hur vi i våra stoltaste och mest dygnraka stunder har stått och bultat på en stängd kiosk - utan annat resultat än brutna naglar, tomma magar och desperata tårar. Men våra släkingar, schimpanserna, lyckas betydligt bättre med att hitta mat, även i de knivigaste av situationer.

I Kongo har forskare nu lyckats filma ett av apornas trick för att få mat. Beväpnade med en stor pinne klättrar det upp i ett träd med ett bibo, och slår sedan sönder binas hem. Ibland är de tvugna att slå i flera timmar för att lyckas, och allt för att få sig en slurp honung.

Det har även visat sig att schimpanserna ofta har med sig flera olika slags träbitar för att kunna komma åt honungen på bästa sätt. Nu revolutionerar dessa upptäckter forskarvärlden, då ingen anat att schimpansernas sätt att få honung - något som egentligen är överflödigt i deras kost - är så pass sofistikerat som inspelningarna visar.

– Dessa bon är svåra att ta sig in i - de kan vara högst upp bland trädtopparna, i änden av en gren - och schimpanserna klättrar upp där och hänger i alla sorters konstiga vinklar, och med hjälp av de här pinnarna försöker de allt för att komma åt honungen, säger Crickette Sanz, från Max Plancks evolutionantropologiska universitet i Leipzig, Tyskland, till BBC News .

Alltså mycket mer civiliserat än en onykter, hungrig och förvirrad Homo sapiens utan pengar till varken korv eller taxi.

Se videon och lär!

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela