Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stenkastande apa väl förberedd

- 10/03/2009, 04:52 -

En stenkastande schimpans i Furuvik förbereder attackerna i god tid.

Här kommer ännu ett bevis på att djuren är smartare än vi kanske har trott.

En stenkastande schimpans i Furuviks djurpark i Skutskär förbereder sina stenattacker i god tid, precis som vilken AFA-aktivist som helst.

Schimpansen, som är en hanne, samlar varje morgon lugnt och metodiskt stenar, och tillverkar betongfrisbees som han senare under dagen i vredesmod kastar mot djurparkens besökare.

– Observationerna av den stenkastande schimpanshannen har gjorts under tio års tid och de är bevis på att apor har en komplex uppfattning om framtiden, säger kognitionsforskaren Mathias Osvath på Lunds universitet. Hans rön publiceras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Enligt Osvath kan man sluta sig till att aporna har ett välutvecklat "inre liv" som påminner om vårt eget. De kan tänka på saker som de har varit med om och på saker som kommer att hända. Han tror också att mycket av vardagsbeteendet bland vilda schimpanser är planerat.

Tidigare har forskare observerat att apor både i vilt tillstånd och i fångenskap planerar sitt handlande, men inte för ett framtida behov.

Det är därför som observationerna i Furuviksparken är speciella. De visar otvetydigt att schimpanshannen samlar på stenar för att han vet att han kommer att få ett raseriutbrott senare under dagen då besökarna strömmar till.

– Många forskare hävdar att det bara är vi människor som kan föreställa oss framtida scenarier. På så sätt kastar den här rapporten omkull gängse teorier om vad som skiljer mänskligt medvetande från djurens, säger Mathias Osvath till TT.

Skrivet av: