Schimpanser säljer sex för kött

Ny undersökning visar att flockens casanovor använder kött för att ragga.


Schimpanser delar 99,4 procent av sina gener med oss människor, och kanske ännu mer än så. Nu publiceras en stor undersökning som visar att schimpanshonorna säljer sex – för kött.

Undersökningen gjordes på en av Afrikas många schimpansflocker av Cristina Gomes och Christophe Boesch från Max Planck-institutet för evolutionärantropologi i Leipzig, Tyskland. Och resultatet var inte svårt att tyda.

– Vårt resultat visar tydligt att vilda schimpanser långsiktigt byter kött mot sex, säger Gomes till Science News.

Charmörerna började ge jaktbyten till honorna redan innan de var parningsvilliga, för att sedan få ett försprång när det väl gällde. De köttiga presenterna kan också ha agerat som ett sätt att stärka vänskapsband, men köttet tros ändå ha en mycket nära förbindelse med sex då hanarna som mutade med kött fick till det dubbelt så ofta som de som snålade.

Även faktorer som rang påverkade honornas val av kommande sexpartner, men då köttet också kunde ge förlorare i det genetiska lotteriet en chans var det alla klenisars stora hopp till sex. Alltså ungefär som pengar i människovärlden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

1 timme sedan
USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.